Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2018.11.05 11:30

Városi görkorizás


Budapest igen jó lehetőséget kínál arra, hogy a város területén is jókat görkorcsolyázzunk. A belvárosban egészen jók a járdák, különösen az Andrássy úton, a Bajcsy Zs. úton, a Körutakon illetve némely rakparti részen. Esténként gyakran látni kisebb nagyobb csoportokba verődött göriseket gurulgatni, nyáron sokszor a késő éjszakába nyúlóan.
A külső kerületekben inkább hosszabb kerékpárutakat látunk erre alkalmasnak, illetve a kertvárosi részek csökkentett forgalmú utcáin is lehet és szoktak görkorcsolyázni. Az alábbi összeállításban azokat a csoportosulásokat, rendszeres gurulásokat vesszük sorba, amelyek már évek óta rendszeresnek tekinthetők és nyitottak bárki számára.


Kedd esti gurulás haladóknak


A keddi estéken általában a haladóbb görisek verődnek össze este 6-7 körül, hogy egy 10-20 km-es kört guruljanak a városban. A találkozó általában a Városligetben szokott lenni az Olof Palme sétány elején. A kezdő görkorcsolyásoknak nem annyira ajánljuk ezt a rendezvényt, mert a menet elég gyors, nem sokat pihennek, hidakat is útba ejtenek, és emellett hosszabb táv is összejöhet.
Aki erre a túrára eljönne, mindenképpen tudjon legalább 2-3 technikával magabiztosan megállni és a kondija is legyen olyan, hogy kibírjon akár 15-20 km-es távot változatos terepen. Az útvonal nem mindig jön vissza Ligetbe, hanem a tagok gyakran lecsatlakoznak a lakhelyük közelében.

Csütörtök esti városi görizés kezdőknek


Csütörtök este 7-8 óra közötti indulással, a városligeti oktatás után, a kezdőkkel szoktunk egy közepes vagy rövidebb kört gurulni a városban. Erre jöhetnek a kezdők is, ha legalább egy technikával meg tudnak állni. Ezeken a túrákon sajátítjuk el gyakorlatban is azokat a göris technikákat, amit az oktatáson tanultunk. Ezen a guruláson a haladók görkorcsolyások is részt vesznek és általában a kezdőket segítik útközben.
Az útvonal, a kezdők miatt, nem tartalmaz lejtőket (a hidakat általában kihagyjuk), és a Városligetbe térünk vissza. Legtöbbször az alábbi útvonalat guruljuk végig: Városliget - Andrássy út - Oktogon - Erzsébet tér - Szabadság tér - Pesti rakpart - Szent István park - Gogol utca - Lehel tér - Kassák Lajos u. - Dózsa Gy. út - Hősök tere - Városliget. Ez kb. 10-12 km hosszúságú. A létszám változó, indulásnál 20-40 közötti és a Ligetbe kb. a fele jön vissza a görkorisoknak. Ha a városban máshol tartjuk a csütörtöki oktatást, akkor nem mindig megyünk a városba is gurulni.
Kezdő görkorisok esti gurulásának a facebook csoportját  elérheted itt...
 

FNS - Friday Night Skating


Nemzetközileg is több városban, fővárosban, Budapesttől Los Angelesig, tartják meg ezt a fajta görkoris eseményt péntek esténként. Régebben hívták még PEK-nek is, azaz Péntek Esti Korizás -nak. A legtöbb városban este 8-9 körüli az indulási időpont. Budapesten a görisek gyülekezése általában péntek este fél 9-től szokott lenni az Erzsébet téren a "Gödörnél" és az indulás este 9-kor van. Az útvonal, a tempó, és a nehézségi fok változó. Gyakran van pihenő is. Az útvonalat kerékpárosok is  biztosítják. Régebben a 70-100 görkoris részvételével zajlottak az FNS túrák, de az utóbbi években inkább ennek a felét látni az útvonalon. Ettől függetlenül az egyik legnépszerűbb városi görkorizási program. Az FNS-nek külön facebook csoportja is van, ahol több mindent is lehet az útvonalról olvasni. Az FNS társoldalunk a www.nightskating.hu Osztrák görkorisok a miénknél jóval fejlettebb www.nightskating.at oldalon informálódhatnak. Ezt a görkoris rendezvényt haladók és kezdők egyaránt látogatják, de a kezdőknek javasoljuk, hogy legalább egy technikával tudjanak megállni!
Az FNS rendezvény FB csoportját elérheted itt...

 

Freestyle Slalom csapat edzése a Bikás parkban


Heti több alkalommal a Freestyle Slalom csapat is edz a városban a 11. kerületi Bikás Parkban. Első sorban a szlalomozást gyakorolják bóják között, és emellett speed slalom gyakorlatokat is végeznek ugyanitt. Edzés után vagy előtt ők is szoktak gurulni a városban, főleg a hazajutás kedvéért... :) Bővebb infókat róluk itt találhatsz: www.nightskating.hu/slalom
Ugyanebben a műfajban egy páran szoktak edzeni az Andrássy úton az Operánál is. (Pontosabban a Balett Intézet előtti aszfalton)Görkorizás a Margit szigeten


Sok görkoris kezdi itt gurulni az első métereit. A környezet szép, de a járdák nem igazán jók. Repedezettek, sok helyen kaviccsal, homokkal szórtak és nagy rajtuk a sétáló gyalogos forgalom is. Emiatt az úttestre kényszerülhetünk, de itt se igazán jó az aszfalt, ráadásul a görkorcsolyázást az áthaladó buszok, az autók és a kerékpárosok is zavarják. A főútvonalon haladva a sziget hossza 2 km körüli, így a Margit hídtól oda-vissza kb. 4,5 km-t lehet gurulni. A Margithídról leérve, a szökőkút felé, egy nagy lejtővel kezdődik az útvonal, amit a kezdődnek nem igazán javasolunk elsőre... A túloldali, Árpád hídi lejáró még meredekebb, itt fokozottan kell vigyáznia még a haladóknak is!


Az Agrósok a városban


Az agresszív görkorizás többnyire helyhez kötött az "ugrálós, slide-olós" elemek miatt. Ilyen "skate park"-ot találhatsz az Erzsébet téren, az Árpád hídnál a Görzenálban, illetve még pár helyen Budapesten. Érdemes ezeket a helyeket felkeresned, ha ebben a műfajban szeretnél görkorcsolyázni.

Frissítve: 2016.03.15.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com