Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2018.11.05 11:30

Kezdd a Dunagurit a Ligetben!

Görkorcsolya oktatás - workshop akár 0 km-es kezdőknek is
az Olof Palme sétányon este 6-tól.  Térképen itt...

Tanuld meg egyszerűen és (majdnem) ingyen a görkorcsolyázást, mielőtt belevágsz egy Dunaguri görkori túrába!

Egy kis "történelem"...

10 évvel ezelőtt megpakoltam a csomagtartót levedlett, kinőtt, elunt görkorikkal, megálltam a Hősök terénél és előzetes megbeszélés alapján odajöttek a görkorcsolyázást tanulni vágyó ismerőseim/barátaim, hogy kipróbálják itt a téren ezt a sportot. Többen kérték, hogy legyen ismét ez a lehetőség, jöjjek ki és segítsem őket az első lépésekben, hozzak görkorcsolyát, hogy kipróbálhassák... Hát akkor legyen!  :)
A lehetőség adott, a korábbi évekhez hasonlóan, heti rendszerességgel, csütörtökönként az Olof Palme sétányon görkorcsolya workshop keretében tanuljuk egymástól a görkorizás fortélyait, a kanyarodást görkorival, a megállás és fékezés technikáit, és még sok mást is, ami a görkorcsolyázással kapcsolatos ... :)  Általában itt gurulunk/tanulunk: Térkép...  

Miért hasznos ez a kezdeményezés?

1. Mert nem kell egyből saját görkori felszerelésre tízezreket költened,
   (lehet, hogy ez a sport nem jön be, akkor meg kidobott pénz a görkorcsolya!)
2. mert van, aki segítse első lépéseid,
3. mert tudunk tanácsot adni, hogy milyen görkorcsolyát vásárolj meg, merre gurulj,
    hogyan és hol gyakorold a görkori trükköket,
4. mert megtanítunk görkorival elindulni, kanyarodni, megállni (ez nagyon fontos!),
5. mert bekapcsolódhatsz belvárosi gurulásainkba, majd görkori túrákba is,
6. mert új embereket, göris arcokat ismerhetsz meg, akik segítenek is,
7. mert nem pénzes az oktatás (klubtagoknak és először próbálkozóknak ingyenes),
8. mert egymás közötti tapasztalatcserén - tudásmegosztáson - alapul az oktatási "rendszerünk"!

Mit ajánlunk?

1. Ha van védőfelszerelésed (bármilyen! motoros, montis, hokis, stb.) hozd magaddal és vedd is fel, ne szégyelld, mert sérülésektől menthet meg! Görkorcsolyázáshoz főleg a sisak és a csuklóvédő a leginkább ajánlott.
2. Lehetőleg szólj előre, mond/írd meg, hogy mekkora lábad van, hogy tudunk-e egyáltalán görkorcsolyát adni neked kipróbálásra! A legjobb, ha előtte való délután küldesz ezekkel az adatokkal egy e-mailt a dunaguri@gmail.com ra.
3. Hozz magaddal egy vastag sí zoknit vagy túra zoknit, és ha tudsz még egy cipőbetétet is a te méreteddel. (pl. kedvenc edző- vagy más cipőből is kiszedhetsz egyet, így könnyebb méretproblémákat áthidalni.) A zokninak, amit viselsz, a görkorcsolyából ki kell érnie!
4. Ha van a családban vagy ismerősi köreidben, Neked megfelelő méretű görkorcsolya, kérd kölcsön, mert szűk a kínálatunk, nem biztos, hogy a meglévő állományban van neked való cipőszám!
5. A foglalkozásokon "profi" görkorcsolya oktató barátaink is részt vesznek, akik napi szinten gyakorló görkorcsolyások, görkori versenyzők, görkorcsolya oktatók.  
6. Profi görkori oktatóink kérésre különórában is tanítanak, ha erre vágysz vagy, mert nem szereted a tömeget, vagy külön speciális ismereteket/körülményeket szeretnél. Írj Nekünk e-mailt, ha ilyesmit szeretnél.

Mit tanulhatsz itt?

Az alapoktól kezdjük a görkorcsolya oktatást, ha látjuk vagy elmondod, hogy teljesen kezdő vagy. Mivel görkori vásárlás nélkül, kölcsön felszereléssel, is kipróbálhatod ezért kockázatmentesen (anyagilag) belevághatsz a tanulásba. Ez egy extrém sport. Útmutatásainkkal igyekszünk csökkenteni a baleseteket, de ennek ellenére számolj azzal, hogy saját felelősségedre gurulsz, próbálkozol ezzel a sporttal...
Az oktatási témaköreink a következők:
1. a görkorcsolya és a védőfelszerelés kiválasztása és helyes felvétele,
2. megállás, lépkedés helyben, fordulás stabilan, az egysoros görkoriban,
3. elindulás görkorcsolyával, szabályos hajtás és haladás görkorival,
4. lassítás és kanyarodás görkorcsolyával, irányváltoztatás menet közben és álló helyzetben is,
5. fékezés görkorcsolyával, megállási technikák görkorival,
6. akadályokon (repedéseken, úthibákon, járdaszegélyeken) való átgurulás görkorival,
7. speciális és hirtelen fékezés görkorcsolyával,
8. különleges görkori trükkök, figurák elsajátítása (egy láb, egy kerekezés, szlalom és más fitnesz és freestyle elemek)
9. és bármit kérdezhetsz, mert biztosan kerül a társaságban olyan, aki tudja és megmutatja, megtanítja Neked, amit szeretnél... :)

Miért is tartunk ilyesmit?

Úgy gondoljuk, hogy görkorcsolyázás közben szerzett tapasztalatokat a többség az utcán adja át a kezdőknek, az újonc göris pajtásoknak. Ezt szokást, szeretnénk "intézményesíteni", merthogy a görkoris társadalom nyitott erre...
A Dunagurin való részvétel egy bizonyos görkoris tudásszintet igényel. Igaz nem magasat, de tény, hogy nagyon nem érdemes ott a terepen kezdeni a görkorcsolyázást!
Ha már tudsz a görkorcsolyával elindulni, kanyarodni és megállni, akkor nagyobb örömöd leled a túrázásban. Ezeket az egyszerű kezdő görkoris lépéseket megtanulhatod a városban is, például velünk a Városligetben, majd innen el lehet indulni a belvárosba is görkoris barátokkal felfedező túrákra.
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a "görkoris társadalom" jelentős részének is találkozó helye ez, így mindig akad kitől tanulni, kérdezni dolgokat vagy csak egyszerűen be lehet kapcsolódni spontán gurulásokba.

Kik járnak ide?

Görkorisok mindenféle kategóriából. A legtöbb persze a fitness görkorcsolyás, de találhatsz itt hokis göriseket, freestyle slalom görkorcsolyásokat is. Megfordulnak itt gyorskorisok (speedskating) de még sírolleres, gördeszkás sportolók is itt edzenek néha. A legtöbben azért kezdő vagy haladó görkorcsolyások, akik tanulni szeretnének új dolgokat vagy csak egyszerűen göris társaságban szeretnék az időt eltölteni. Az agrós görkorcsolyások nem ide járnak, hanem az Erzsébet téri gyakorló pályára, mert ők ott találják meg a megfelelő pályaelemeket a figuráikhoz. Ettől persze még szívesen látjuk őket is... :)

Mennyibe kerül ez nekem?

A görkori oktatás - "workshop" - a Városligetben, csütörtökönként, első próbálkozásokra ingyenes. Szeretettel várunk Téged is és családtagjaid/barátaid is a foglalkozásainkra, de ha többször jönnél, és ha még görkorcsolyát is kölcsönöznél, akkor azt javasoljuk, hogy a társasági tagdíjunk befizetésével járulj hozzá a kölcsönzési, oktatási, szervezési költségeinkhez kb. két mozijegy árával (3000 Ft). Ezért az összegért részt vehetsz egész szezonban az oktatásainkon, próbálkozásra kikölcsönözhetsz görkorit/védőfelszerelést, tájékoztatást kapsz programjainkról és részt is vehetsz bármelyiken a görkorcsolyázástól az evezésen át a sífutásig minden programunkon... :) Ha nem kívánsz élni az oktatással, csak a programjainkra tartasz igényt, akkor csak kb egy mozijegy árával (1500Ft), vagy az általad megfelelőnek gondolt összeggel járulhatsz hozzá Társaságunk működéséhez. 18 év alattiaknak egységesen 1000 Ft a tagsági díj.
A Dunaguris Társasági és részvételi szabályzatról még itt is olvashatsz bővebben!
2014. március 15-től a Dunaguri Társaság civil társaságként működik, hivatalos nevén Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság.
Társasági céljainkról itt olvashatsz részleteket.

Számlaszámunk az OTP-nél:
11773078 - 00197438

Köszönjük, ha befizetéseddel támogattad céljaink elérését!
Téged is várunk csütörtök esténként a Városligetbe vagy a belváros más pontjaira tanulni, gurulni!
Ha biztosra szeretnél menni, akkor lehetőleg előre jelezd egy pár nappal, ha igényelnél görkorcsolya oktatást. Tőlünk görkorcsolya felszerelést és védőket is kaphatsz, főleg ha előre szólsz. Készletünk véges, ajánlott előre szólni, e-mailt írni...

Felhívás görisekhez!

Ha netán van megunt, levedlett, kinőtt görkorcsolyád ne dobd ki! Ha nem tudod a használt piacon sem eladni, akkor hozd el a Ligetbe, ajánld fel Társaságunknak, mert jól jöhet még a tanulni/kipróbálni vágyóknak ezekre a foglalkozásainkra! Ezeket az eszközöket akár tárgyi támogatásként beszámítjuk Neked tagsági helyett! Köszönjük!

Frissítve: 2016.03.15.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com