Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2018.11.05 11:30

Görkorcsolya edzések

Budapesten többhelyszínen is léteznek görkorcsolya és rokon sportágak edzései. Sajnos az edzési körülmények városunkban nem a legjobbak, nincs fedett görkori park, mindössze egy, eléggé leromlott állapotban lévő, szabadtéri görkorcsolya park létezik a  városban. Emellett néhány kisebb, főleg agro göriseknek való gyakorlópálya, található egy pár parkban.
Mi köztereken, forgalomtól többé kevésbe elzárt területeken, parkolókban vagy nagyobb csarnokokban próbálunk edzeni, tanulni, fejlődni. A saját foglakozásainkon kívül néhány Budapesten működő görkorcsolya és síroller edzési lehetőségről olvashatsz az alábbiakban.

Gyorskorcsolya- és síroller-edzések


Időnként részt veszünk görkorcsolya versenyeken, ezért csapatunk, állóképességünk javítása érdekében, és a helyes görkorizás elsajátításáért heti egy-két alkalommal edzéseket is tart. Ezeken bárki részt vehet, görkori edzéseink nyitottak.
Erre a foglalkozásra nem szoktunk felszerelést kölcsönözni, de ha a csapatunk valamelyik tagja kifejezetten kipróbálna egy görkori típust, egy sírollert vagy ilyesmit, akkor kihozzuk.  
Alkalmanként kedd és néha csütörtök esténként "Görkoris Játszóház" -at is szervezzük. Ennek keretében lehet fogócskázni, gyakorolni, tanulni, szlalomozni, gyorskorizni, sírollerozni, stb. Hozunk bójákat, nagykerekű görkorit, sírollert, gördeszkát, stb. és lehet őket próbálgatni. Bárki kihozhatja és bemutathatja fura gurulós "játékszerét" másoknak is...
Várunk kezdőt/haladót vagy bárkit, aki a gurulós sportok iránt érdeklődik!  
Korábban a Stadion körüli  körgyűrűn edzettünk, de az idei évben elkezdték az átépítést, ezért új helyszínt kell kinézzünk. Hétfőn és csütörtökön a Kori2000 csapata is itt edzett a gyorskori versenyekre Raimo vezetésével. Ők is szeretettel várják az érdeklődőket! Bővebb infó a blogjukon itt
Edzéseink helye hamarosan itt... 
A fenti lehetőségen kívül időnként vasárnap más helyszíneken is edzünk, például a zárva tartás miatt kiüresedett városszéli parkolókban.


Síroller edzések Törökbálinton


Biatlaonos/sírolleres barátaink, Miskolci László vezetésével, időnként edzenek a törökbálinti Auchan parkolójában és szerviz útjain vasárnaponként, amikor a zárvatartás miatt elenyészően kevés itt a forgalom. Elsősorban sírollerrel mennek ők, de görkorcsolya + síbot kombinációval is lehet menni. Ezt hívják külföldön roller blading nek, amelyből versenyeket is szerveznek. Ezekhez az edzésekhez simán görkorival is lehet csatlakozni. Érdemes ez ügyben Miskolci László edzőnél érdeklődni emailben itt:  sirollerbiatlon@gmail.com   vagy telefonon itt: +36302501081


Freestyle Slalom edzések

Mi is az freestyle szlalom?
Egy technikai elemekkel (egy kerekezések, guggolások, szökkenés jellegű ugrások)teletűzdelt területe a görkorcsolyázásnak, amikor egyenes vonalban,egyenlő távolságban (80 vagy 120 vagy 50 cm-es távolság) elhelyezett bójákatkell megkerülni. A trükksorok a már említett technikai és táncszerűelemek kombinációjából épülnek fel.
Versenyek tekintetében speed, battle és classic típus létezik.
Speed verseny esetén 12m ráfutást követően, egy lábon minélgyorsabban kell kikerülni 20db egymástól 80cm elhelyezett bóját.
Battle és classic esetén már a "freestyle" kerül előtérbe és atrükkök nehézsége egy nagyon fontos szemponttá válik, de a kivitelezésminősége és a trükkök változatossága is igen sarkalatos pontja azeredmények kialakulásának.
Battle esetén négy (esetleg három) fős csoportokra bontva közvetlenösszehasonlításos alapon történik az eredménymeghatározása, míg classic esetén saját, előre kiválasztott zenéretörténik a korcsolyázási "koreográfia" bemutatása, amit pontozássalértékelnek a bírók.
Versenyzésen kívül világ szerte rekreációs sportként, szabadidőstevékenységként is űzik.
Freestyle szlalom oktatást/edzést a dance-factory táncteremben a Bécsi út 267. szám alatt tart Horváth Anna és Duma Sándor.
Itt a foglalkozások a (szlalom) alapoktól kezdve történnek és ugyanezen a helyszínen, azonos időpontban Szarka Krisztina tart művészi görkorcsolya oktatást, továbbá egészen kis kortól alap görkori oktatást is.
Bővebb információkról kapcsolattartóként Krisztina tud felvilágosítást adni a +36302436679-es telefonszámon.
Internetes elérhetőségek:
http://nightskating.hu/slalom/
http://gorkorcsolya.hupont.hu/


Művészi görkorcsolya edzések

Mi is az művész-görkorcsolyázás?
A művészi görkorcsolya egy olyan sport, amelynek mozgásformája nagyon hasonlít aműkorcsolyához.
A művészi görkorcsolyázók quad vagy inline görkorcsolyát használnak. Aguad korcsolya tekinthető hagyományosnak és lényegesen gyakoribb is.
Művészi görkorcsolya szakágak:
-Tánc: A görkorcsolya tánc három részből áll: kötelezőtánc (original), eredeti tánc, és a szabadprogram.
-Szóló tánc
-Egyéni és páros görkorcsolyázás: Elemei az ugrásokés a forgások, melyek megegyeznek a jégen végzett ugrásokkal, forgásokkal,ugrás- és forgáskombinációkkal, pároskorcsolyázó emelésekkel, lépésekkel.
-Szinkron: Nagy és gyorsan fejlődő szakág. Itt 12-24 sportológörkorcsolyázik a padlón egy időben, egyszerre mozdulva a zenére.
A csapat valamennyi tagjának rendkívül jó egyéni korcsolyázónak kelllennie ahhoz, hogy ezeket a bonyolult mozdulatokat egyszerre, nagy sebességgel el tudja végezni.
A nemzetközi szinkron görkorcsolya versenyeken a Senior csapatnak 12-24 tagja, a Junior csapatoknak 8-16 tagja van.
A szinkron- görkorcsolya eredetét a szinkronkorcsolyázásnak köszönheti.
A jégen az első szinkronkorcsolya csapatot Dr. Richard Porter alapította az 1970-es években,ezért őt nevezik a szinkronkorcsolya “atyjának”. E sportág gyorsanfejlődik, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a korcsolyázó készség és asebesség.
Bár jelenleg nem olimpiai sportág, a rajongók és a résztvevőktörekszenek arra, hogy bekerüljön az olimpiai versenyszámok közé.
Művészi görkorcsolya oktatást/edzés a dance-factory táncteremben a Bécsi út 267. szám alatt tart Szarka Krisztina.
A foglalkozások az alapoktól kezdve történnek, továbbá egészen kis kortól alap görkori oktatást is elérhető.
Bővebb információt a +36302436679-es telefonszámon lehet kapni.
Internetes elérhetőségek:  http://gorkorcsolya.hupont.hu/


Frissítve: 2016.03.15.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com