Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.20. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Görkori-túra felszerelés ajánlás


A Lista...

  • Görkorcsolya
  • Zoknik
  • Védőfelszerelés
  • Ruházat
  • Láthatósági elemek, világítás
  • Pótalkatrész, szerelőkészlet
  • Elsősegély készlet
  • Fotó és elektronika
  • Váltócipő
  • Hátizsák, övtáska

...és részletesen

A görkorcsolya

Fontos a jó, a túrázási célnak megfelelő görkorcsolya! Mivel a görkori túrázás változatos útburkolaton történik, ráadásul néha igencsak hosszú távon, ezért elsősorban 90-110 -es kerékmérettel felszerelt túra görkorikat ajánljuk. A görkorcsolya túrázás egyre nagyobb divat külföldön is, ezért sok cég kínálatában fellelhető az ilyen görkori. Sajnos a magyar görkorcsolya forgalmazóknak igen szegényes a választéka ebben a műfajban is.
Igazán jó túra göriket többnyire külföldről lehet beszerezni, általában elég borsos áron (60-100 eFt). Jobb híján megfelel egy nagyobb 80-84 mm-es kerékméretű jobbacska fitness görkori is. A nagy kerekű verseny görkorit nem ajánljuk, mert kemények és szétrázza, feltörheti a lábat. Ugyanezen okból a hokikorit sem ajánljuk erre a műfajra. Ezeknek kemény csillapítatlan a cipőjük. A nagyon kis kerekű agro görit szintén nem ajánljuk, mert túl pici a kereke, nagy erőfeszítés benne hosszabb távon és rossz utakon görkorcsolyázni. Vegyesek a tapasztalataink a "paralel görikkel". Ezeknél is legyen szempont a nagyobb méretű kerék.
Ajánlott márkák és típusok: tapasztalataink szerint legjoban a Rollerblade, a Rocess, a Seba, a Fila, a K2, a Head, stb. cégek 90-110 mm-es keréktípusokkal szerelt marathoni/túra típusai a megfelelőek. Mivel a hazai piac igen szegényes ezekből, ezért még azt is javasoljuk, hogy a nem pont erre a célra gyártott, de jó és kényelmes cipődre szerelj nagyobb, 90/100 -as, sínt. Figyelj a felfogatásra, a csavartávolságra, és más műszaki megoldásokra is vagy fordulj szervízpartnerünkhöz!
A görkorcsolya típusok részletes leírását itt olvashatod!
 

A zokni

A görkorcsolyába jó minőségű vastagabb zoknit húzzunk! Ha nincs ilyen, akár két pár is egymásra vehető! Nagyon fontos, hogy vastag legyen, hogy az izzadtságot elnyelje, és védjen a feltöréstől! A zokni érjen ki a cipőből, ne legyen rajta gyűrődés, bordázat. Ne gyömöszöljünk a zokni fölé a cipőbe a nadrágot!
Ma már egyértelműen a műszálas vagy a műszálakkal kombinált gyapjú a legmegfelelőbbek a hosszas görizéshez. Mivel a zokni választás szempontjai megegyeznek a túra zoknikéval, így természetes, hogy elsősorban a túraboltokban találjuk a legmegfelelőbbet (Igaz ezek drágák, de ha csak erre használjuk, akkor 1-2 párba érdemes befektetni).
Ajánlott zokni márkák, típusok: jó tapasztalataink vannak a Mund, Bridgedale, Shocks, Rocess, Meindl, K2, stb márkákkal, de megfelel még  bármelyik jóminőségű túrazokni, hidegebb időben akár a sízokni is. Hosszabb, egész napos túráknál, megfontolandó lehet akár az ezüst szállal szőtt túra változat beszerzése is, amely csökkenti a lábszagot, a fertőzést a cipőben. 


A védőfelszerelés
Mottónk: "Védőfelszerelést viselni kényelmetlen, de nem annyira, mint a gipszet több hétig!"

Fontos a görkoris védőfelszerelés, de legalább csukló és térdvédő legyen rajtad a túrán! A legjobb, ha minden van: sisak, csukló-, térd- és könyök-védő. Extraként láthatósági mellény is jöhet, főleg, ha a hosszabb útvonalakon és közúton is gurulunk (ezt a KRESZ is előírja!).
A jó védőfelszerelés könnyű, kényelmes, szellős, bőrbarát, alig látható, jól nézel ki benne, mindentől megvéd és olcsó. Na, beláthatod, hogy ilyen nincs! :) Szóval minden védőfelszerelés kompromisszum ezen szempontok között, de mégis létezik egy biztonsági minimum, amit ajánlott betartani vásárláskor. Amelyik jó konstrukció és kényelmes is, az előfordulhat, hogy drága (de nem annyira, mint az orvosi kezelés és a munkából való kimaradás). Hogy rosszul néz ki rajtad? Nem baj! Még mindig szebb, mint a horzsolás, a törött csont és a gipsz, több hétig.
A csuklóvédőből az a jó, amelyik hátul is megtámasztja egy lemezzel a kézfejet. Kevésbé törik vissza és el a csukló. A tenyér részen lehet széles, párnázott, az nagyobb biztonságot ad, de melegebb és lehet emiatt nem fogod viselni és az baj. Fontos még, hogy védje a kezet akkor is, ha kényelmi okokból nem húzod meg olyan szorosra.
A térdvédő a második legfontosabb elem. Legyen hajlékony, mert a térd sokat dolgozik egy túrán. Ne csússzon le hajlítgatás közben, de ne is szorítson annyira, hogy a vérkeringést gátolja. Lehessen bőrre és akár nadrágra is felvenni. Ennek a felszerelésnek a leg kényelmetlenebb a hordása, nem hiába jó térdvédőt a legnehezebb találni. Fokozottan figyelj a térdvédőre, ha a térdízületeddel valami baj/sérülés volt. Ha korábban szalag problémáid voltak, akkor akár még a térdszorító viselése is javasolt - orvosoddal, gyógyszerészeddel konzultálj ez ügyben! A térdvédő rögzítő pántja ne legyen nagyon vékony, mert idő előtt elnyúlik, vagy tönkre megy a tépőzár. Legyen elég széles a műanyag pajzs, hogy ne csak akkor védjen, ha pont előre esel. Védjen akkor is, ha oldalra sikerül elesned. Rögzítsd annyira jól a lábadon, hogy eséskor lehetőleg ne csússzon le a térdedről!
A könyökvédőt sem árt, ha hordasz, mert gyakran előfordul, hogy előre esésnél a csukló után a könyök is a földhöz csapódik. A könyökvédőnél arra kell figyelni, hogy az ütés hatására ne csússzon fel a karon! Mivel a könyök igen mozgékony ezért hajlamosak vagyunk lazán feltenni, hogy ne akadályozzon. Felépítésre hasonlít a térdvédőhöz, de általában annál kisebb. Ha szettben vásárolod, akkor figyelj arra, hogy a mérete térdvédőnél kisebb legyen. Az olcsó védőfelszerelés szettek ismérve az, hogy bennük a könyök és a térdvédő mérete egyforma.  
Az olcsó vacak védőfelszerelés szettek ismérvei. A könyök- és a térd-védő méretek egyformák. A könyök- és a térd-védő lapos korong alakú, ha felvesszük, oldalt elállnak a végtagtól, nem követik az ízület hajlékonyságát mozgás közben. Vékony a gumiszalagjuk és kevés rajtuk a tépőzár, így nem elég nagy a méretátfogásuk. Nincsenek belőle méretek. A csuklóvédő vékony keskeny lemez, vékony, könnyen szakadó anyagból készítve minimális szivacsozással.
Jó védőfelszerelést akkor tudunk venni, ha van lehetőségünk az egyes elemeket nem egyben, hanem külön-külön beszerezni. Az sem baj, ha különböző márkájúak! A lényeg, hogy minden jól passzoljon a méretemhez, jól védjen és minőségi anyagokból legyen összerakva. Így drágább lesz, mintha egyben-szettben vennéd a védőfelszerelést, de összességében jobban jársz így!  

Nem utolsó sorban bukósisak viselését is melegen ajánljuk! Ez annyira fontos védőfelszerelés, hogy pl. a legtöbb görkorcsolya versenyen ennek az egy védőfelszerelésnek viselését teszik kötelezővé! Milyen a jó bukósisak? Elég nagy, hogy a fej minden részét megvédje, van rajta védőrács, kellően zárt szerkezet, hogy erős legyen, de legyen ugyanakkor szellős, ne látszódjon rajtam hogy viselem, kényelmes legyen, könnyű legyen, szép legyen, stb... Na ugye? Ilyen nincs is! :) Szóval itt is kompromisszumot kell kötni.
A görkori, a gördeszka, a mountainbike, stb. extrém sportoknál általában a zárt kemény héjas szerkezetű a legbiztonságosabb, amely hátul is leér a tarkó fölé és elől is elég vaskos, hogy orra eséskor megvédje valamennyire az arcot is. Fontos, hogy ne lötyögjön, pontos legyen a fejre (rászorítható csavarral), és a pántja ne zavarjon. Nem árt, ha szellőzése is van. Jó az, ha a bélése kiszedhető, hogy ki lehessen mosni egy izzasztó nyári túra után.  
A kerékpáros sisakok is jók, könnyűek, szellősek, de nem a legjobb védelmet biztosítják erre a célra. Ennek ellenére legalább ilyent viseljünk magunkon görkori túrákon!
Ajánlott védőfelszerelés márkák: Powerslide, K2, CreazzyCreck, Hyskate, Rollerblade, Rocess, Oxelo, Stiga, de némely "noname"-nél is találtunk jót! 
Ajánlott sisak márkák: Abus, Uvex, Powerslide, K2, Fila, Oxelo, Petzl, Carerra, Wed'ze, stb. Általában a legtöbb göris cég ugyanattól a beszállítótól rendeli, különböző néven, ezeket a termékeket.


Ruházat

Hosszas görkorizáshoz nekünk a legjobban a futók vagy a túrázók által használt öltözék vált be. Ezek a szellős, műszálas futócuccok. Bár sokan tiltakoznak a műszálas ruhák ellen és a természetes pamutra esküsznek, de nekünk nem ezzel vannak jó tapasztalataink. A pamut hátránya az, hogy nedvszívó (ez törölközőnek jó, de itt nem). Megszívja magát izzadsággal meg is köti azt valamelyest és nem akar kiszáradni. A szálak megduzzadnak, romlik a szellőzés, fülledté válik a ruha. A nedves ruha a bőrünkre is rátapad, rontja a mozgás szabadságát, nem szellőzik rendesen. A folyamatosan nedves ruha a bőrt is kikezdheti a súrlódó részeken.
Ezzel szemben a műszálas ruhák víztaszítóak, emiatt hamar megszáradnak, könnyűek és szelősek maradnak hosszabb távon is. A szennyeződés se tapad meg annyira rajtuk. Hátrányuk, hogy az olcsóbb modellek hamar szagossá válnak. A jobb minőségűek antibakteriálisak, így nincs számottevő "büdösödés".
Nadrágnak jó a műszálas, a sztreccs anyagból készült. Könnyű benne görkorizni, a térdvédővel is kompatibilis. A műszálas futópóló jó választás, mert hamar szárad és könnyű. Hidegebb időkben nagyon jól használhatóak görkorcsolyázáshoz a műszálas sí- vagy hokis- aláöltözők.
Ajánlott ruha márkák, típusok: Nike, Adidas, Asics, Subzero, Wed'ze, Kalenji, stb.


Láthatósági elemek, világítás

Hosszabb túrákon gyakran tévedünk közútra, kerékpárútra, útkereszteződésbe és néha este, éjjel is, ezért ajánlott ilyen kellékek viselése is. Görizésnél részesítsük előnyben azokat a ruházatokat, amelyek fokozzák a láthatóságot a közlekedés biztonság érdekében. Emellett ajánlott fényvisszaverő elemeket magunkra venni. Sokszor elég egy visszaverő pánt, hogy elkerüljünk egy balesetet a sötétben.
A görkoris a KRESZ szerint gyalogos, de amazoknál jóval gyorsabb, hamarabb helyzetbe keveredünk, az autósok nem számítanak ránk, és baleset lehet a vége. Este, főleg ha kerékpárúton gurulunk, ajénlott még piros/fehér világítás is.
Erre a célra jók a kerékpáros kis világító/villogó lámpatestek, amelyeket magunkra aggathatunk. Éjszakai túrákat is szoktunk tartani és ilyenkor érdemes egy jól világító fényerős fejlámpát is feltenni, hogy jól láthassuk az úthibákat. Ilyen esetben érdemes tartalék lámpát vagy áramforrást is vinni! A Dunaguri csapat "kifejlesztett" egy két "láthatósági sisaktípust", így a fényforrás mindig velünk van, és ott van akkor is, ha ránk sötétedne a túra során.
Ajánlott lámpa márkák: Kínai LED lámpák/fejlámpák, (és kár egy vagyont adni a követklezőkért) Led Lenser, Petzl, Ansmann, Sencor, Varta, Hama, stb.


Szerszámok, pótalkatrészek

A túrán kiemelkedően fontos, hogy a görkorink megbízható legyen. Nincs annál kellemetlenebb, amikor túra közben megadja magát egy pár kerék vagy csapágy, kiesik egy rögzítő csavar és ott maradunk az erdő közepén pár kilométerre a célunktól vagy egyáltalán a legközelebbi vasútállomástól, ahonnan haza mehetnénk. Ez a városban nem olyan kritikus, mert a tömegközlekedés pár száz méteren belül a rendelkezésünkre áll, ha valami baj van.
Pont a ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében nem árt a túrára vinni egy pár eszközt,amivel helyben lehet javítani a tipikus hibákat. Gondoljunk arra, hogy a kerékpár túrázók is visznek kulcsokat, pótgumit, ha hosszabb távra mennek.
Mit érdemes magunkkal vinni? Olyan imbusz-kulcsot, amely a saját görkorink csavarjait bontja! Figyelem, a keréken kívül van még síntartó csavar is. Ez is kilazulhat néha. Ide általában más kulcs szükséges. Léteznek görkorcsolya boltokban kimondottan göris szerszámok, amelyeken az általánosan használt imbuszok + csapágykiszedő-kinyomók is vannak. Érv mellettük az, hogy speciálisan a mi céljainkra valók, viszont drágák. Olcsó megoldás lehet normál imbusz-kulcsot betenni és még kis helyet is foglal.
A szerszámon kívül ajánlott még betenni legalább egy keréktartó csavart, mert ez szokott kihullani túrákon a rázkódástól és sajnos a lazulás csak akkor derül ki, amikor már elhagytuk valahol. Egy tartalék tengely és ráfűzve két csapágy is elfér a túrazsákban, így a tipikus hibákra nagyjából felkészültünk.     
Ajánlott szerszámok: Hitachi, Powwerslide, Skill, vagy bármilyen minőségre megfelelő, csapágykiszedővel rendelekző típus.
 

Elsősegély készlet

A görkori túra veszélyes üzem, balesetek rosszullétek előfordulhatnak! Célszerű egy minimális kis elsősegély felszerelést is magunkkal vinni. Mit tegyünk bele? Tapasztalataink szerint az alábbiak kelhetnek. Betadin. Ebből egy kiürült szemcseppentőbe átöntve vigyünk magunkkal, egy-két kezelésre elég lesz és kevés helyet foglal.
Szükség lehet sebtapaszra, lehetőleg nagyobb felületűre, mert a görkoris sérülések nem vágásszerűen kicsik, hanem a bőr nagyobb felületeit érinthetik. Jól foghat még egy nedves (steril) tisztító kendő, hogy ki lehessen mosni a sebbe került homokot, földet. Be lehet még tenni egy steril tűt, ha netán valamit ki kell piszkálni a sebből. Jó lehet még egy kis csipesz ugyanerre, illetve fullánkot vagy kullancsot kiszedni. Elfér még egy-két tabletta fájdalomcsillapító is.
Érdemes betenni pár tabletta MagneB6-ot görcsoldásra. Be szoktam tenni még egy-két csomag kávécukrot, ha netán valakinek leesne a vércukor szintje a megterheléstől. Előfordul, hogy a túrán begörcsöl a túlterhelt lábunk, és ezt jól oldja egy jó adag Magnézium. Én szoktam hordani egy mini svájci bicskát is a csomagban, amin van olló, csipesz, kés. Érdemes még egy mini-tubus naptejet is vinni leégés ellen.
Ajánlott elsősegély készlet: van, de nem érdemes megvenni. Inkább cél specifikusan saját készletet érdemes összeállítani!


A váltócipő


A görkori mellé, főleg kezdőknek, ajánlott egy váltócipő is. Nyáron elég egy egyszerű szandál vagy papucs. Léteznek görkori boltokban "spéci" összegöngyölhető, vékony görkoris cipellők is. Jók, de elég drágák. Ha van hátizsákunk, akkor a papucs, tornacipő is simán elfér. Sokan egyszerűen az övükre akasztják a papucsot, bármilyen gyalogos eshetőségre felkészülve. A veterán görisek, akiknek megbízhatóak a gürijük, ritkábban hordanak váltócipőt, igaz, baj esetén lehet mezitlábalni... :) Új útvonalra, kezdő, tapasztalatlan görisként, mindenképpen ajánlott váltócipőt cipelni!


Elektronika

Mobiltelefont, fényképezőgépet és CB-rádiót (ha van), hozhatsz, de gondoskodj a megfelelő, sérülésálló, netán esőálló csomagolásról! A GPS jó szolgálatot tesz. Láthatod a térképet, a megtett távot, a sebességet, az időt, amit mozogtál, láthatod a célig a távolságot. Mobilok helyett inkább PMR rádiót használunk, mert nem kell elkéregessük egymás telefonszámait, egyszerűbb és semmibe se kerül a kommunikáció. Ha van ilyened, hozd magaddal.
Fényképezőgépből és általában az elektronikai eszközökből célszerű olyant hozni, amit nem siratsz meg nagyon, ha egy esésnél megsérülne. Drága készülékeket megfelelően védő (kemény) tokba hozd. Csúnyán tud kinézni egy okosmobil kijelzője, ha ráestél görizéskor vagy menet közben netán kirepült a zsebedből...  
Ajánlott fényképezőgépek: lapos, kompakt kamerák, jó gumírozott fogással, hogy görizéskor se csússzon ki a kezedből.
Ajánlott mobiltelefonok: amit nem sajnálsz, pl. butamobilok. Túra előtt a telefonszámokról készíts mentést!
Ajánlott GPS-ek: a legjobban beváltak a Garmin modelljei a sima futó óráktól a túra GPS-ig. A túra GPS-ek a nagyobb pontosság és a hosszabb üzemidő miatt jobban megfelelnek a célnak. (És ráadásul jóval olcsóbbak is a futóóráknál)


Hátizsák, övtáska

Valamilyen, a felsorolt tárgyak befogadására alkalmas, és a mozgást nem akadályozó, hátizsák, övtáska is szükséges a túrához.  Vannak görisek, akik védőfelszerelés nélkül, zsebre dugott kézzel és csomag nélkül gurulnak, de akad olyan is, aki a sisaktól, a zselés térdvédőn át, a hiper-szuper szellőző ruhákkal és vízzel felfújt extra hátizsákok társaságában jönnek el görkorcsolyázni. Ez egyéniség és pénztárca kérdése, de mi mindenkit elfogadunk, bármivel is szerelkezik fel, de nem flancolunk, hisz minden jószándékú görkoris a pajtásunk, csak tarts velünk! :)
Mégis mi legyen? Hátizsák, övtáska, válltáska, vagy nagy zsebekkel teli ruházat?
Első körben az a kérdés, hogy mennyi a csomagunk. Ha sok, mindent hozunk, mindenre jól felkészülve, akkor nem ússzuk meg a hátizsákot, pedig számos hátránya van. A súlypontot feljebb tolja, instabillá tesz, ráadásul kanyarodáskor, kilengéskor csapódik össze vissza, néha kiszámíthatatlanul. Erős fékezésnél vagy esésnél még át is bukhat rajtunk. Szélsőséges esetben előre eséskor a fejünkhöz csapódik, még jól rásegít az arcunk ütközésére, pláne, ha teli van vízzel, nagy a súlya. A másik hátránya a hátizsáknak az,  hogy megizzad a hátunkon, a pólóval együtt feldörzsölheti a bőrt is.
Mi inkább a nagyobb méretű, 1-2 kulacstartóval felszerelt övtáskákat részesítjük előnyben. Jóval kényelmesebb benne görkorizni. Ide a jól megválogatott apróságokat, eltesszük, a kulacstartóba 0,5 vagy 0,7 l -es flakont teszünk innivalóval. A ruhaneműt összetekerve ráköthetjük, vagy csak egyszerűen derékra kötözzük a pótruhát és a váltócipőt. Egy-egy jobb övtáskában szinte egy kishátizsáknyi csomag is elfér, de a súlyt lejjebb és jóval jobban elosztva a derekunkon tárolja.
A válltáskát a kerékpáros futártáskát hagyjuk nyugodtan otthon! Ennél zavaróbb cipelő eszközt görizéshez nem tudnék kitalálni... De igen, a bolti reklám szatyrot... Na ezt is felejtsük görizésnél... :)
Ivócuccok. Vannak több tízezer forintba kerülő hátizsákos ivó kulacsok, csővel. Szerintünk felesleges beszerezni erre a célra. Persze, ha megvan, és szoktad használni pl. futáshoz, túrákhoz, akkor hozd bátran, de tudni kell azt, hogy egy-két kisebb üdítős flakon jobban megteszi. Menet közben legtöbbször pár kilométerenként lehetőség van újratöltésükre vagy büfében a pótlásukra.   
Ajánlott hátizsákok, övtáskák: bármelyik, a célnak és pénztárcának megfelelő modell a fent leírtak szerint.

Egyéb felszerelések

Hamarosan folytatjuk.... :)


Frissítve: 2016.03.28.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com