Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.09. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Korcsolya típusok és vásárlási tanácsok kezdőknek

Honnan és milyen korcsolyát érdemes vásárolni?


Bevezető...

Nagyon sok kérdés érkezik hozzám, szóban és e-mailben egyaránt arról, hogy hol és milyen korcsolyát érdemes venni. A haladók általában már el tudják dönteni, hogy mire van szükségük, de a kezdők többnyire nem. Elsősorban nekik szeretnénk segíteni a megfelelő korcsolya kiválasztásában.
Milyen típust érdemes vennem? Létezik-e egyféle "igazi korcsolya"? Kell-e esetleg többfélét tartanom? Mire figyeljek vásárláskor?
Ilyen és hasonló kérdésekre próbálok választ adni az alábbiakban... :)


Korcsolya típusok

 A kínálatot nézve szembetűnik, hogy nagyon sokféle korcsolya van a piacon. Azonban, ha a cipő alá nézünk, akkor látható a pengén, hogy mindössze három kategóriába sorolhatók a korcsolyák:
- műkorcsolya,
- hoki korcsolya,
- gyorskorcsolya.
A fentieken kívül létezik még más, nálunk nem kapható korcsolya típus is. Az északi népeknél népszerű még a "nordic skate" illetve a "canal skate" típus is. Megemlítjük még a kétélű, cipőre szíjazható korcsolyát, amit pici gyerekekre szoktak adni. Ezzel korcsolyázni nem, legfeljebb csak aranyosan tipegni és fotózkodni lehet a jégen.


A műkorcsolya

A műkorcsolya pengéje a cipőnél hosszabb. Elől kicsivel, hátul jobban kilóg a cipő vonalából. Első részén recés kialakítású, amely az elrugaszkodásban segíti a műkorcsolyázót. Viszonylag vastag a pengéje, amelyben fenésnél mélyebb árkot, úgynevezett holkert alakítanak ki. A penge alakja műkorcsolya figurák kivitelezésére van optimalizálva.
Kezdő koriként sokan azért szeretik, mert a recés résszel könnyű előre hajtani és a farokrész bevágásával hatékonyan lehet fékezni. Sajons sokan ennél nem is lépnek tovább, nem tanulnak meg rendesen oldalrányban hajtva korcsolyázni.
A műkorcsolya cipő bőrből készül, hátul sliccelt, elől magas nyelv véd a fűzők szorításától. A korcsolya cipő teljes hosszában fűzős kialakítású. A megfelelő keménység kiválasztása fontos. A műkorcsolya cipő használat során betörik, a boka résznél felpuhul, ilyenkor már nem tartja úgy a lábat, ezért a versenyzők időnként lecserélik. Emiatt ebből a típusból nem javasoljuk a nagyon használt példány megvásárlását. Műkorcsolyából újat vagy nagyon kevéssé használtat érdemes venni.
Léteznek olyan műkorcsolyák is, amelyek műanyagból készülnek. Ezek használatát nagyon nem javasoljuk! Kölcsönzőknél nagyon elterjedtek, de nem azért mert jók, hanem mert igénytelenek, "elpusztíthatatlanok", könnyen tisztíthatók, a kivehető bélésük könnyen mosható fertőtleníthető.
Komoly korcsolyázók kerüljék a fitness görkorcsolya cipőkre hasonlító, fűzős, csattos, tépőzáras korcsolyák megvételét is. Ezek a korcsolyák felpróbáláskor kényelmesnek és melegnek tűnnek, de a lábat a penge felett nem tartják jól és így a korcsolya nem "engedelmeskedik" rendesen a mozdulatainkra. Gyereknek se vegyünk ilyen korcsolyát!


A hoki korcsolya

A hoki korcsolya pengéje kb. a cipő hosszával egyenlő, elől és hátúl ívelt, enyhén banán formájú. A penge első részén nincs rece, hátúl nincs kiálló tüske, mint a műkorcsolyánál. Az acél penge egy masszív szegecselt műanyag tartón keresztül rögzül a korcsolya cipőhöz. A profibb hoki korcsolyák pengéje a műanyag tartóból kipattintható, könnyen cserélhető, akár a játékosok által is.
A penge vékonyabb és magasabb, mint a műkorcsolyáé, ezért első használatakor bizonytalanabbnak billegősebbnek érezhetjük. Előre-hátra irányban is billenékenyebb a  műkorcsolyánál. Eme tulajdonságainak köszönhetően viszont a hokikorcsolyával sokkal kisebb, döntöttebb és hirtelenebb íveket lehet venni, dinamikusabban lehet vele korcsolyázni mint a műkorcsolyával. Ez a hoki játéknál alapkövetelmény.
A hoki korcsolya cipője speciális kialakítású. Végig fűzős és igen kemény héja van. Ennek egyrészt az a szerepe, hogy nagyon hatékony "jégfogást" eredményezzen, másrészt védenie kell a játékos lábát a becsapódó korongtól. A profi hokisoknak szánt példányok speciális anyagokból készülnek. Műanyagok mellett, gyöngyvászon, carbon és kevlárszál erősítés is előfordul .
A hoki korcsolya cipője kemény, viszont a bélésnek olyan kialakításúnak kell lennie, hogy hosszabb és erőteljesebb játék alatt se törje fel a korcsolyázó lábát. A drága hokikoriknál speciális, hőre lágyuló és újrakeményedő, úgynevezett "sütős" béléseket használnak. A korcsolya cipőt beteszik egy 80 C° körüli speciális kemencébe, majd a korcsolyázó melegen felveszi és megvárja amíg a lábára formálódva kihűl. Ezzel elérhető, hogy a bélés pontosan korcsolyázó egyedi lábformáját vegye fel és ne törje a cipő. Ezt a technológiát azoknak a korisoknak is ajánlom, akiknek valamilyen egyedi láb vagy bokaformája van. (kb. 50.000 Ft felett már kaphatóak ilyen sütős korik)
A hokikorcsolya cipője abban is speciális kialakítású, hogy a lábfejet nagyon megfogja, a bokát sem engedi oldalirányba mozogni viszont előrefelé minimális a tartása, hogy a térd tudjon jól előre hajlani korcsolyázás közben anélkül, hogy a penge emiatt előre billenne és elvesztené a jégfogást. A legtöbb hokikoris a cipő felső 2-3 lyukját szabadon hagyja, nem is viszi át rajta a fűzőt, hogy a lábszár könnyen előre dőlhessen.
A fent leírtak alapján belátható, hogy nagyon nem érdemes olyan hokikorinak álcázott eszközt venni, amely egy darab műanyagból van kiöntve és csattokkal rögzít. Azok se érnek semmit, amelyeknek a cipője a már előbb említett fitness görkorcsolya típusú fűző, csatt és tépőzár kombinációkkal rögzítenek. Ezekben a cipőkben nem tudjuk kihasználni a hokipenge kínálta dinamikus korcsolyázási lehetőségeket. Ezek a korcsolyák csak arra jók, hogy lassú-közepes tempóban körözzünk a pályán, majd a barátnőnkkel megigyunk egy forralt bort a büfében. :) Ha ennél többet várunk el a korcsolyázástól, akkor érdemesebb egy márkás jobb típust venni (lásd. lentebb).


A gyorskorcsolya

Körpályás korcsolya versenyeken használt típus. A gyorskorcsolya pengéje hosszú, cipőmérettől függően 35-50 cm. A pengéje a legvékonyabb és nagyon kis mértékben ívelt, így nagyon jó az egyenes tartása (nem szitál) és a sebessége. A verseny típusától függően kétféle kivitelben készülhet: long track (nagy pályás) és short track (rövid pályás) penge. A gyorskorcsolya pengéjét lapélre fenik, azaz nem tartalmaz árkot (holkert).
A gyorkorcsolya cipője csak a bokáig ér és csak a lábfejet fogja. A lábszár előre hátra szabadon mozog, de oldalra is. Használatát meg kell szokni, tanulni, mert oldalirányban is billeg. A cipő nagyon kemény, vékony könnyű carbon szálas konstrukció. Bélése se igen van, a versenyzők sokszor zokni nélkül hasznlják, hogy job legyen a kontaktusuk a jéggel. Ugyanezt a cipőfajtát használják a görkorcsolya versenyzéshez is. A penge és a görkorcsolya sín felfogatása megegyezik, szabványos a pengét rögzítő csavartávolság. Ez az egyetlen cipőtípus, amelynél a téli és a nyári megegyezik.
Kezdőknek ilyen felszerelés megvásárlását nem javasoljuk, hacsak nem akar vele kimondottan gyorskorcsolya edzésekre járni. Hosszúpengés verseny korcsolyával nem lehet a jégre se felmenni közönségkorcsolyázás alatt. Ilyen korcsolyát használhatunk esetleg azon ritka teleken, amikor befagynak a tavaink.
Skandináviában és Kanadában kapni olyan korcsolyákat is, amelynél nem alacsony a cipő, hanem kényelmes szivacsos és verseny penge van alatta. Náluk azért népszerű ez a korcsolya fajta, mert hosszú kilométerket tudnak túrázni vele a befagyott tavakon.


Nordic skating és Canal skating korcsolyák

Az északi népeknél, Skandináv országokban és Kanadában népszerű korcsolya típusok. Többféle változatuk is van. Azt a típust, amelyiknél a cipőtalp alatt egy lécbe mélyesztett acél penge van Canal Skate-nek (csatorna kori) nevezik. Talán a legrégebbi korcsolya típusok ezek és arra használták őket, hogy télen a befagyott csatornák, folyók, tavak jegén közlekedtek vele. Jellemzőjük, hogy a penge nincs összeszerelve a cipővel, hanem valamilyen csattos, fűzős vagy bekattanós megoldással ideiglenesen rögzíthető a penge a korcsolyázás idejére. Az egyszerűbb Canal Skate korcsolyákat sima túrabakanccsal is lehet használni.
A legkorszerűbb változatuk a Nordic Skating korcsolyák. Itt a pengetartó egy T alakú alumínium profil, amelynek a tetejére szabványos sífutó kötést szerelnek, így a szerkezet szabványos sífutó cipővel használható. A penge hosszú, 40-60 cm közötti, nagyon kopásálló acélból készült, melynek eleje ívelt, hogy az egyenetlen repedezett jégfelületen is át tudjon siklani.
Ezekkel a korcsolya típusokkal hosszan, néha egész naposan túráznak a befagyott természetes vizeken. Haladáshoz, a sífutáshoz hasonlóan, síbotot is használnak így gyorsabb mint a sima korizás. A túrák szüneteiben leveszik a pengét a cipőről és kigyalogolnak a partra piknikezni.
Természeti adottságok hiányában Magyarországon ezt a sportot nem ismerik és nem művelik, ilyen korcsolyát itthon nem lehet kapni.


Néhány szó a korcsolya kiválasztásáról, vásárlásról

A kezdők sokszor ott hibázzák el a korcsolya vásárlást, hogy előszőr megvesznek valami igénytelen olcsó darabot. Erre a kereskedők is rásegítenek azzal a szöveggel, hogy "kezdésnek ez teljesen jó lesz". Ne higyjünk nekik!!! Tudomásul kell vennünk azt, hogy a kezdőknek szánt korcsolyák árúsítása csak a kereskedőknek jó, mert a korcsolyázó hamar eléri a korlátait és visszamegy mégegyszer egy jobbat is vásárolni. Szóval ne hagyjuk magunkat rábeszélni olcsó vacak korcsolyákra, inkább vegyük meg a jót, mert ezzel nagyobb öröm lesz a korcsolyázás és gyorsabban fogunk fejlődni is.


Milyen típus jöhet szóba?

Elsőre azt kell tisztáznunk magunkban, hogy milyen célra vásárolnánk korcsolyát, várhatóan évi hány alkalommal vesszük elő és milyen intenzítással szeretnénk használni. Ha csak arra kell a korcsolya, hogy évente karácsony tájékán 2-3 alkalommal kimenjünk a jégre körözni és forralt borozni, akkor olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Ilyen célra elegnedő lehet egy kellően merev, vastag és meleg bélésű kényelmes korcsolya is, amit 15-25 eFt között találni.
Egy ilyen korcsolyától ne várjuk el azt, hogy dinamikus korizásnál is mindenben engedelmeskedni fog nekünk. Előfordulhat, hogy ilyennel a lábunkon irigykedve nézzük azokat, akik szépen koszorúznak, hirtelen döntött íveket vesznek, szlalomoznak vagy hokifékeznek a pályán. Mi ezt nem fogjuk tudni maradéktalanul leutánozni egy gyenge korcsolyával.
Ha már szezononként 8-10 alkalommal, pláne ha heti rendszerességgel kijárnánk korcsolyázni, akkor mindenképpen vegyün egy jobbat! A korcsolya hosszabb távú befektetés, előfordulhat, hogy 15-20 évig is használhatjuk, ha jót vettünk.
Amit el kell dönteni az az, hogy műkorcsolya vagy hokikorcsolya. Ha műkorcsolya figurákat szeretnénk tanulni, akkor műkorcsolyát vegyünk. Ha dinamikusan kis ívű kanyarokkal, hirtelen megállásokkal és gyorsításokkal szeretnénk korcsolyázni, akkor vegyünk inkább hokikorcsolyát. De "igazit", ne amolyan tépőzáras, csattos vagy egybeöntött műanyagot!
Gyorskorcsolyát vagy északi korcsolyát csak akkor vegyünk, ha szeretnénk edzésekre lejárni vagy van lehetőségünk széles természetes jégfelületen korcsolyázni.


Mely márkák és mennyiért jöhetnek szóba?

Műkorcsolyából 20.000 felett már lehet viszonylag jó bőr (műbőr) fajtákat találni. Igényesebbek vegyék itt is a verseny márkákat, igaz dárgábban, de megéri. Jó és verseny minőségűeket gyárt a Graf, Wifa, Risport, Edea, Botas de kezdőként és általános korizásra jól használhatóak a Bauer, Nike, Rebook, Head, Roces, Powerslide, műkorcsolyái is.
Hokikorcsolyából az általunk ajánlott márkák: Bauer, CCM, Easton, Graf, Mission, Nike, Rebook. A többi hasonló kinézetelű de más fantázia nevű korcsolyákat hanyagoljuk. A kedvező árú áruházi "sajátmárkás" korcsolyák anyaghasználata igénytelen, használatuk felejtős...
Árakban a tapasztalatunk az, hogy 30.000 alatt erős kompromisszumokkal lehet jó korcsolyát kapni. Inkább a 40-70 ezer forintos sávban érdemes keresgélni. Az 50.000 Ft feletti hokikorcsolyák bélése már többnyire kényelmes, lábra süthető és gyakran a kori pengéje is cserélhető. Mindenképpen érdemes ennyit rákölteni, ha szeretnél fejlődni a korcsolyázásban. Bár hokikorcsolyákat gyártanak a 200.000 Ft-os ársávban is, de szerintünk nem nagyon érdemes 80.000  főlé menni, mert itt már a fejlesztők elsősorban hokisok szempontjait veszik figyelembe a kialakításnál. Pl. speciális korong álló cipőhéj, különlegesen erős pengetartó és speciális acélból készült penge, ami jó dolog, de a mi általános, nem hokizó korizásunkhoz felesleges extra.
Gyorskorcsolya vásárlása esetén az a "szerencse", hogy itt nemigen lehet mellé lőni, mert ezen a piacon nagyjából csak hozzáértő vásárlók vannak, így a gyenge noname típusok nem tudnak elterjedni. Gyorskorcsolyánál (a versenyzők a műkorcsolyánál is) jellemzően külön vásárolják a cipőt, Luigino, CadoMotus, Viking, Core, Maple, Powerslide, Graf, Bont, stb. márkákból és ehhez gyárt jóval kevesebb cég, pl. a Maple, a Viking pengét is.
Aki nordic skatinget venne az a német, a skandináv, az észak-amerikai vagy a kanadai webshoppokban keresgéljen. Itt érdemes kötést is rendelni hozzá, a sífutásban bevált SNS vagy NNN típusokból. Síbotot és sífutó cipőt már itthoni kereskedésben is megvásárolhatjuk.


Új vagy használt korcsolyát vegyünk?

Ha anyagilag lehetőségünk van rá, akkor inkább újat vegyünk.
Ha nem szánunk rá annyit, de minőségibb darabot vennénk, akkor vehetünk használtat is, mert a korcsolya nem kopik szét olyan könnyen mint mont mondjuk a görkorcsolya. A korcsolyának leginkább két ellensége van:  a hokizás és az idő. Ha azt látjuk egy korcsolyán, hogy ütött kopott, karcolásokkal, korongnyomokkal van teli, akkor nem nagyon érdemes megvenni, akkor sem, ha nagyon olcsón adják.
Szintén ne nagyoon vegyünk 10 évnél régebbi korcsolyát mert a műanyag alkatrészek megöregedhetnek rajta, főleg ha nem megfelelően tárolták. Az ilyen korcsolya a talprésznél elkezd repedezni esetleg darabok törhetnek ki belőle. Láttunk már a pályán öreg műanyag korcsolyát széttörni a korizó lábán...
Bőr műkorcsolyánál nézzük meg azt, hogy a boka résznél ne legyen megtörve, legyen még tartása a cipőnek. Ne legyen a bélése se szétrongyolódva, a pengéje álljon rendesen, ne legyen görbe vagy rozsdás.
Lehet a használt piacon kapni bőr "retro" korcsolyákat is pár ezer forintért. Dísznek meg lehet venni, még akár korizni is lehet bennük buliból, de azok a korik nem veszik fel a versenyt a mai fejlesztésűekkel.


Milyen méretű korcsolyát kell venni?

Minél jobb és drágább korcsolyát veszünk annál pontosabb legyen a méret. Hibás elgondolás az, hogy a korcsolya legyen 1-2 számmal nagyobb, hogy férjen még bele vastag zokni is. Alapból elmondható az, hogy pontos legyen a méret, de a lábúj ne érjen végig a cipőben. Egy számmal nagyobb korcsolyát legfeljebb akkor vegyünk, ha a lábfejünk aránytalanul széles és nem kapunk rá megfelelő szélességü korit. Tudni kell azt is, hogy a hoki korcsolyákat többféle szélességben gyártják, amelyeket betüjellel jelölnek a korcsolyán. Pl. E, DE, stb. Érdemes az eladót kérdezni erről és a korcsolyát mindenképpen felpróbálni. Ha a kiválasztott korcsolya hosszban jó, de szélességben szorít, akkor kérdezzük meg az eladótól, hogy ugyanebben a számban van-e nekik szélesebb változat. Természetesen fordítva is igaz ez, ha hosszban jó, de lötyög benne a lábfej, akkor kérdezzünk rá a keskenyebbre.
A korcsolyát normál nem túl vastag téli sport zoknival célszerű próbálni. Javasoljuk a speciális sízoknikat mert ezek kialakítása gyűrődésmentes a cipőben és kellően meleg is. Soha ne tűrjük bele a nadrág vagy az aláöltöző szárát a cipőbe, mert fel fogja törni a lábat!
Azt sem árt tudni, hogy a legtöbb korcsolya széltében kicsit tágul a használat során. Valószínű az lesz a kényelmes hosszabb távon, amelyik eleinte oldalról nagyon fog. A szivacs egy idő után benyomódik, kicsit a lábunkra formálódik és pár hasznlat után kényelmesedik a cipő. Az olcsó, vastag szivaccsal készült korcsolyánál meglepetés lehet az, hogy egy idő után a bélés kitágul és pláne ha 1-2 számmal nagyobbat is vettünk, akkor lötyögni fog a lábunkon, nem lehet vele normálisan kormányozni a korcsolyát.


Milyen színű korcsolyát vegyünk?

Hát ez abszolút ízlés kérdése lenne, de a választási lehetőségeink abszolut korlátozottak, főleg, ha minőségi korcsolyát vennénk. Minél drágább egy kocsolya annál kisebb a színválasztéka. A designt úgy alakítják ki a gyártók, hogy a korcsolyán látszik rikitó szinek nélkül is, hogy minőségi darab, így igazából nem kell foglalkoznunk vele. Ez a nőknél komoly probléma és sokszor emiatt is vesznek inkább műkorcsolyát, mert ott a feketén és a fehéren kívül legalább néhány másik színből is lehet válogatni.
Amiatt senkit nem bíztatnék olcsó kori vásárlására, mert csak abból volt rózsaszín vagy kék! Különben is, az ócska kölcsönzős korik is kékek, ne vegyüljünk már közéjük... :)
Gyereknek se vegyünk csak azért tiritarkát mert az gyerekes! Gondoljunk arra, hogy a gyerek minket is akar utánozni és ha mi sem korcsolyázunk papagály színekben, akkor ő sem olyent akar!


Milyen korcsolyát vegyünk a gyereknek?

A gyermekünk számára legalább olyan jó sportfelszerelést vásároljunk, mint amiben mi is sportolnánk! Ha a gyermekünk a szemünk fénye, akkor miért akarjuk őt azzal kínozni, hogy vacak felszerelésben sportoltatjuk? Ha mégis megtesszük, akkor könnyen azzal szemebsülünk, hogy nem fogja élvezni a dolgot, nyafogni fog a jégen, nem kap hozzá kedvet és az nekünk se fog örömteli sportolást eredmányezni. Ez akoncepció mindenfajta felszerelésre érvényes nem csak a korcsolyára!
Nincs annál csúnyább látvány, mint amikor apuka a 200 ezer forintos szuper sícuccban veszekszik a gyerekével, hogy miért nem kanyarodik úgy, ahogy ő a karácsonyra kapott gagyi gyerek síléccel. Átgondoltuk ezt? Ha igen, akkor tessék a gyereknek is jó korcsolyát venni, hogy élvezze amit csinál, haladjon a tanulással és szeresse meg ezt a sportot.
Ellenvetésként gyakran elhangzik az is, hogy jó lesz neki az olcsó gyerekcucc is, mert úgy is hamar kinövi... Nagyon nem jó gondolat! Akkor ezzel arra ítéljük a gyereket, 14-16 éves koráig, amíg be nem áll a lábmérete, addig vacak korcsolyákkal korizzon? Megoldási javaslatokat olvasd alább...
1-2 évente új jóminőségű felszerelés vásárlása. Költséges, de ez lenne az ideális megoldás. Szerencsénkre a gyerek és a junior korcsolyák sokszor csak fele, harmad annyiba kerülnek, mint az ugyanolyan minőségű felnőtt korik. Ha erre nincs pénzünk akkor vásároljunk használt korcsolyát.
Sőt! Inkább használt minőségit, mint új olcsó vackot! A használt gyerek korcsolyák piaca igen nagy, mert a gyerekek hamar kinövik. Emiatt a korcsolyák többsége nem is lehasznált, többségük nagyon jó űllapotú, ráadásul a bolti ár töredékéért megkaphatjuk. Így megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy nyomban vegyünk egymásikat, amint az előzőt kinőtte. Ne vásároljunk be sokkal előtte, mert a gyerekek lába gyorsan nő és lehet mire eljön a jégszezon már nem is lesz jó a korán beszerzett korcsolya.
Ne vásároljunk sokkal nagyobbméretet mint a gyerek lába, azzal a felkiáltással, hogy majd úgyis belenő, meg jó lesz jövőre is! Egy nagyobb kori nem fogja megfelelően lábat és a gyerek nem fog tudni rendesen menni benne! Max 1-2 számmal vegyünk nagyobbat.
Fontos, hogy a korcsolya jól fogja meg a lábfejet, oldal irányba legyen tartása, de ne akadályozza a lábszár előre hajlását a mélyebb pozíció felvételét!
Állítható korcsolyákról. Praktikusnak hangzik, de nem az! Az állítható korcsolyák technikai kompromisszumok és nem igazán jó megoldás a problémákra. Inkább vegyünk fix méretűt és cseréljük gyakrabban. Talán egyedül a gyerek gyorskorcsolyáknál készítenek igazi minőségi állíthatót, de ott is csak 2-3 szám átfogással.
Műkorcsolyát vagy hokikorcsolyát vegyünk a gyereknek? A gyerek mozgásától, temperamentumától függ. Ha azt látjuk, hogy a fiúgyermekünk lendületesen korizik, becikázik a felnőttek közé, hirtelen kanyarodik és fékez, akkor ne kínozzuk műkorcsolyával, henem vegyünk neki egy jó hokikorit. Ha viszont lány és táncos érdeklődésű és leutánozza a TV-ben forgó műkorisokat vagy a pályán érdeklődve nézi őket, akkor műkorcsolyát érdemes venni neki és abba az irányba terelni. Lehet lányoknak is hokikorit vennei, ha temperamentumos, rohangálós, fogócskázós, fiúkkal bandázós fajta.
Milyen korcsolyát ne vegyünk a gyereknek? Olcsó, csattos, egybeöntött csattos műanyag gyerek korcsolyát! Tiszta szenvedés látni az olyan gyereket, aki egy térdig felöntött műanyag, a lábánál 3 számmal nagyobb csattos kályhacsőben próbál valamit csinálni a korcsolya pályán. Ez minden, csak nem korcsolyázás...


Néhány gondolat a korcsolya fenésről...

Korcsolyázás szerencsére nem olyan alkatrészigényes mint a görkorizás. Nem kell kereket cserélni, csapágyakat tisztogatni, sínt, távtartókat varriálni, stb. Itt időnként meg kell fenetni a korcsolya pengét és kész. Néha ellenőrizzük a szegecselést, a műanyag pengetartó állapotát.
Ha fedett pályán korcsolyázunk különösebb figurák és fékezések nélkül, akkor ritkábban, szezononként 1-2 alkalommal éleztessünk. Ennnél sűrübben kell fenetni, ha természetes jégen (szabad térben) korcsolyázunk, mert itt a jégfeleületbe fagyva több a kopást előidéző por, szennyeződés. A leghamarabb az iszaposabb tavak jegfelületén kopik el a korcsolya éle, szinte már 1-2 alkalom után is.
Fenésnél különböző mélységű holkert (sáncot) vágathatunk a koriba. Ennek az íve (a görbületi sugara mm-ben) a penge vastagságától, a korcsolyázási stílustól és egyéniségünktől függ. Van aki a mélyebb holkert szereti, mert jobban megtartja a kanyarban, hajtásnál is stabilabb, viszont fékezésnél kevésbé csúsztatható a korcsolya. Dinamikus hirtlen mozgásokhoz, sok fékezéshez, fogócskához inkább "lapélet" kérjünk. Ennél nagyon minimális a mélyedés íve vagy akár nincs is. Újabban kezdett terjedni egy extra, Z chanel-nek nevezett vágat is. Itt a holkeren belül egy keskeny hosszanti sáncot alakítanak ki, miáltal állítólag jobban siklik a korcsolya. ezen megoszlanak a vélemények.
A gyoskorcsolya, a nordic skting és a canal skating pengéjét csakis holker nélkül, lapéllel fenik (az élek derékszögűek).
Ízlés kérdése, hogy a gépi vagy a kézi fenést érdemes-e választani. Több évtizedes múlttal rendelkező mesterek kezében is meg lehet bízni, bár néha nekik sikerül félre fenniük a korit. A gépi fenés előnye, hogy könnyebben reprodukálható és kevésbé lehet elrontani. Elég ha megkérdezzük, hogy mekkora holkerrel fenték és ha a számot megjegyeztük (pl. felírhatjuk a korira is) és bevált a jégen, akkor legközelebb is kérhetjük ugyanazt a gépbeállítást. Ha nem vált be, akkor kérhetünk laposabb vagy mélyebb holkert a fenő szakembertől.
A fenéssel nem érdemes sokat várni. Ha érezzük, hogy nem úgy megy a kori, ahogy szeretnénk, kisiklik hajtásnál, akkor fenessük meg, nem egy nagy költség pl. egy kerék vagy csapágycseréhez képest.
Egy speciális fenési módszer a penge formázása. Ezzel a fenéssel alakítják ki a korcsolya penge profilját, "oldalnézetét". Itt dől el az, hogy penge eleje háta mennyire legyen felkerekítve, az hogy hány centi feküdjön fel a jégre és a súlyponthoz képest mely részén. Itt a korcsolyázó stílusát, a játék célját, a manőverezhetőségi szempontokat veszik figyelembe. A boltból megvásárolt korik rendlekeznek egy általános profillal. Pl. a jobb hokikorik 3,5-6,5 cm-es felfekvéssel rendelkeznek (A kapusoké 10 cm felettivel). Az olcsó noname hokikorik néha jóval hosszabb felfekvéssel rendelkeznek, ami azért rossz, mert ezek a korik nehezen irányíthatóak, lomhán fordulnak. Ha ez nekünk nem tetszik, akkor formázással átszabhatjuk a penge profilját, de ez egy normál fenés 3-5x -be kerül és csakis géppel végezhető el jól.
A korcsolya felfekvését az alábbi módon tudjuk a legjobban leellenőrizni. Tegyük a korcsolyát pl. egy vízszintes asztellapra, majd előlről és hátúlról toljunk be a penge alá egy-egy  A4-es papírlapot. Amikor megszorultak, akkor mérjük meg egy vonalzóval a két lap közötti távolságot. Akár a pengén is bejelölhetjük a megszorulás helyét, ebből láthatjuk, hogy korcsolya penge mely része és milyen hosszban fekszik fel a jégen.


Korcsolyák karbantartása javítása

A korcsolyákat használat után töröljük szárazra, majd otthon szárítsuk ki. Ne hagyjuk benne a szatyorban táskában! Az élvédőt is ajánlott levenni, mert a bele szorult nedvességtől berozsdázhat a penge, főleg, ha hosszabb ideig nem használjuk.
A korcsolyát időnként ajhánlott fenetni, erről írtam fentebb. Nézzük át néha a pengetartó állapotát is, hogy mincs-e rajta repedés, törés. Főleg a 10 évnél régebbi korcsolyáknál érdemes erre figyelni.  Időnként ellenőrizzük a bélés állapotát is, hogy nem szakadt-e ki valahol.
Nyári szezonra érmdes a cipő belsejét cipőfertőtlenítő spray-el befújni. Sőt, megtehetjük ezt néhány alkalommal a szezon folyamán is. Ha sokat használjuk a korcsolyát, akkor megfontolandó lehet egy pár ezer fotintért megvásárolható elektromos cipőszárító beszerzése is.
Ha a korcsolyán valamilyen hibát vettünk észre vigyük szakszervízbe. Budapesten egyetlen ilyen kimondottan korcsolyák szervizelésére létrehozott műhely van a 6. kerületben a Szondi utcában. Itt szinte mindenféle hibát meg tudnak javítani, szoktak élezni is és egész jó készletük van hasznlt és kevésbé használt korcsolyákból is.
A Szondi utcai koriszerviz elérhetősége itt...

 
Frissítve: 2018.12.28.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com