Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.09. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Görkorcsolya túrázás

Az éppen aktuális túra információkért kattints ide! Görkori túrázás

Társaságunk egyik legfontosabb nyári tevékenysége a görkori-túrázás.


A görkorcsolya túrázás viszonylag új "sportág".

Görkori túrákSokan nem is tudják, hogy szép, akár egész napos túrákon lehet részt venni görkorcsolyázva. A Dunaguri Társaság eddig az egyetlen olyan szervezet Magyarországon, amely ezt a fajta szabadidős sportot fő műfajának tekinti és igyekszik minél több görkorissal, sportemberrel, megismertetni ezt.
Jellegében ezek a görkori túrák a kerékpáros/gyalogos túrákhoz hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy nekünk jó minőségű aszfaltra van szükségünk a könnyed guruláshoz. Sajnos elég kevés ilyen felület van. Folyamatos felfedezéssel igyekszünk ezeket a görkorcsolyázható útvonalakat feltérképezni, rendszeresen használni és itt közzé tenni.

Mire vállalkozhatok, ha még nem csináltam ilyent?

Velencei-tó görkori túraA göris állóképességtől függően 15-100 km között lehet az a táv, amit egy nap görkori túrázással megteszünk. 50-70 km felett csak egy páran képesek görkorizni egy huzamban, így általában ilyen távra ritkán szervezünk túrákat. A tipikus távok a kezdőknek is ajánlott 10-25 km és a haladók által görizett 20-50 km. Ha bizonytalan vagy, akkor először próbáld ki a rövidebb görkorcsolya túráinkat vagy gyere el kerékpáros kísérőként! Ha tudod magadról, hogy a városban gond nélkül göriztél már 10-20 km-t, akkor a túráinkon is simán teljesítheted ezt a távot.
A túrák során számolj azzal, hogy néha jelentős a hegymenet (és lejtő) is összejöhet, ami fárasztó. Tartsd be a fokozatosság elvét! Légy tekintettel a csapattársakra is. Nem szívesen hagyunk senkit a túraútvonal közepén, mert elfáradt és nem bír tovább menni, de kérlek Te is vedd figyelembe, hogy esetlegesen ne hátráltasd a többieket azzal, hogy képességeidet/tudásodat jelentősen meghaladó túrára jelentkezel! Tartsd be a fokozatosság elvét!
Görkorcsolya túráinkon elvárás, hogy tudj legalább egy közepes tempót gurulni tartósan (15 km/h körüli sebesség) és legalább egy technikával biztosan fékezni!

Milyen öltözék-felszerelés szükséges hozzá?

Túra görkori felszereléseiA legfontosabbat a célnak megfelelő görkorcsolya. Lehetőleg nagy kerekű, kényelmes cipőjű, a bokát kellően tartó görkorcsolya a jó túrázni.
A görkorcsolya típusok részletes leírását itt olvashatod! Kisméretű kerékkel, nehéz göri-cipőben, fárasztó, versenyzésre használt görkori vagy a hokikori feltörheti a lábad hosszabb távon! A zokni érjen ki a cipőből, legyen kellően vastag, hogy a lábad izzadságát felszívja, a feltöréstől megóvjon.
Náhány jó aszfaltú útvonalunkra, amit a túra kiírásban jelölünk is, sírollerrel is jöhetsz. Utcai rollerrel vagy gördeszkával is lehet csatlakozni!
A ruházat legyen szellős, könnyen mozogjunk benne. Nekünk a legjobban a futók által használt öltözék vált be. (Szellős, műszálas futócuccok) Fejre sapka helyett inkább a sisak nagyon javasolt, mert ismeretlen terepen is görizünk, amely tartogathat meglepetéseket és eséseket. Bukási lehetőségek miatt mi nagyon javasoljuk a görkorcsolya védőfelszerelések (de legalább csukló és térdvédő) használatát!
Hosszabb túrákhoz hátizsákot, de még jobb, ha nagyobb övtáskát hozz, hogy lehessen nálad víz, étel, váltócipő, esőköpeny, görkorcsolyádhoz illő javító szerszám, személyi igazolvány, TB kártya, sebtapasz, egy pici betadin, 1-2 szem a kedvenc fájdalomcsillapítódból, saját orvosod által javasolt gyógyszereid, napszemüveg, naptej, fürdőruha, mert néha megállunk fürödni is a Dunában vagy a tavaknál. Beleférhet még a fényképezőgép, a telefon, a GPS, pótalkatrész a görkorcsolyához.
Pénz sem árt, ha van, főleg ha nem hoztál magaddal elég enni-inni valót és esetleg váratlan helyen hagyod abba a túrát és onnan kell hazautazz. Biztosan otthon is fogsz hagyni egy két dolgot ebből, mert ha tényleg minden felsoroltat elhoznál, a sok cucctól nem tudnál kényelmesen görkorcsolyázni... :)  
További tudnivalókat a görkori túrán használatos felszerelésekről itt olvashatsz...

Hol találkozunk?

Görkori találkozóA Duna-menti görkori-túrákon a leggyakoribb találkozási pontunk a Felsőgödi Dunacsárda parkolója előtti utcarész. Általában ide is térünk vissza. Hosszabb, fentről jövő túráinkat Szobról vagy Zebegénytől kezdjük, ezért legtöbbször a Nyugati pályaudvaron, a pénztáraknál, a vonatindulás előtt fél órával találkozunk. Általában a minden egész óra környékén induló Szobi vonattal megyünk fel.
Részletesen a Duna menti útvonalak leírását és egyéb tudnivalókat olvasd itt...
A Velencei tó déli partján remek görkoris útvonalak vannak, sokat járunk ide is. Ez esetben általában a velencei vasútállomás alatti nagy autós parkolónál találkozunk és általában ide is térünk vissza a gurulás végén.
Gyakran szervezünk görkorcsolya túrákat a Naplás-tóhoz a Szilas-patak menti kerékpár útra. Az aszfalt itt nagyon jó minőségű jól lehet rajta görkocsolyázni. Általában a Szabadföld út 11 sz. alatt szoktunk gyülekezni a görkori túra elején.
Más esetekben olvasd a nyitó oldalon a kiírást, a FB csoportunk bejegyzéseit vagy a hírlevelünket, ahol leírjuk a találkozási és az indulási/érkezési pontokat.
Találkozási pontjaink leírását és térkép-linkjeit megtalálod a "Merre Mozgunk?" menüpont alatt vagy ide kattinva...

Kik jöhetnek?

Görkorcsolya túra csoportképA túráink nyitottak. Azokon bárki részt vehet, aki elfogadja a Társaságunk elveit, magatartásával nem sért meg másokat, támogatja a jó csapatszellemet, és alkalmazkodik programjainkhoz. A görkorcsolya túrázáshoz, a távtól függően, rendelkezned kell egy alapfokú görkori tudással, biztos megállástudással - legalább egy technikával. Némi erőnlét sem árt, ha hosszabb távokra is eljönnél görkorcsolyázni. Ne légy szerektől befolyásolt állapotban, kommunikálj civilizáltan a többiekkel és lehetőleg a csapattól távolabb dohányozz, mert a sportos életmód az egyik fő eszménk. 14 év alatti személyek csak közvetlen szülői felügyelettel jöhetnek velünk túrázni! Fiatalkorú szemlyek csak felnőtt kísérő (szülő, családtag, barát, stb.) jelenlétében túrázhatnak velünk! Valaki a családból kísérje végig a kiskorút, mondjuk kerékpárral. A görkorcsolya túrákon kerékpáros kísérőket is szívesen látunk. Ha jó az útminőség akkor lehet jönni sírollerrel, utcai rollerrel vagy gördeszkával. Hozd el kollégád, barátod, párod, gyermeked, kerékpárral, mert neki is élmény lesz és esetleg később ő is kedvet kap a görkorizáshoz.... :)
További tudnivalókat utazásról és egybekeről itt olvashatsz...

Túravezetés, emberek és egyebek...

Görkori KRESZA görkori túrákat általában egy tapasztalt, az útvonalat jól ismerő göris vezeti, aki a tempót az elején gurulva diktálja a túra kiírásának és a tudásszintnek megfelelően. Van legalább egy záró ember is, akivel rádió vagy mobil kapcsolatban áll és igyekeznek együtt tartani a csapatot és meghatározni a pihenőket is. Hosszabb pihenőket is beiktatunk, főleg vendéglátó ipari egységek vagy turisztikai objektumok közelében. (Cukrászdák, teraszok, büfék, kilátók, vagy más nevezetességek stb.)

A görkorcsolya túrázás veszélyes üzem, mindenki saját felelősségére vállalja be! A szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak a túra során bekövetkezett balesetekért, károkért és annak következményeiért! A görkorcsolyásokra a KRESZ gyalogosokra vonatkozó szabályai érvényesek, ezt kérjük tartsd be! Vizes útburkolaton nem görkorcsolyázunk, ez esetben a túrát nem tartjuk meg.


Adatkezelés, fotó, videó

Görkorcsolya fotó videó készítése túránTúráinkon nem kötelező regisztrálni, névtelenül is részt vehetsz a guruláson, de ha mégis megteszed emailben vagy a közösségi oldalainkon, akkor adataidat harmadik félnek nem szolgáltatjuk ki, de következő túráinkról programjainkról küldhetünk neked értesítést. Túráinkon kép-, videó-, vagy hang-felvételek is készülhetnek, amelyeket oldalainkon vagy nyitott közösségi csoportjainkban megjeleníthetünk.
Túráinkon való részvételeddel, úgy tekintjük, hogy a fenti feltételeket elfogadod!
Végezetül ne feledd: mindenki ugyanazért van itt: egy kellemes túrázás vagy egy kis edzés kedvéért, hogy jól érezzük magunkat, élményekben gazdagodjunk, ismerkedjünk, és beszélgessünk egymással. Téged is szívesen látunk köreinkben! :)


Frissítve: 2020.03.05.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com