Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.09. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Görkorcsolya, botkori, síroller és skike edzések

Aktuális infókat edzésről (hely, időpont, stb.) itt olvastsz...

Budapest több helyszínén is szoktunk görkorcsolya, botkori, síroller és skike sportágakban edzeni.
Sajnos rossz időben az edzési körülmények városunkban nem a legjobbak
, mert nincs fedett, görkorcsolyázásra alkalmas hely.
Mi köztereken, forgalomtól többé kevésbe elzárt területeken, parkolókban vagy nagyobb csarnokokban próbálunk edzeni, tanulni, fejlődni.
A saját foglakozásainkon kívül néhány Budapesten működő görkorcsolya és síroller edzési lehetőségről is olvashatsz az alábbiakban.

Gyorskorcsolya edzések


Időnként részt veszünk görkorcsolya versenyeken, ezért csapatunk, állóképességünk javítása érdekében, és a helyes görkorizás elsajátításáalkalmanként edzéseket is tart. Ezeken bárki részt vehet, görkori edzéseink nyitottak.
Erre a foglalkozásra nem szoktunk felszerelést kölcsönözni, de ha a csapatunk valamelyik tagja kifejezetten kipróbálna egy görkori típust, akkor kihozzuk.  
Keddenként, és időnként hétvégén is, a Városligetben a sétányokon görkorcsolya és síroller edzést tartunk. Ennek keretében lehet gyakorolni, tanulni, szlalomozni, gyorskorizni, stb. 

Botkori, síroller és skike edzés, kipróbálás

2018-tól kezdődően bevezettük a rendszeres botkori (görkorcsolya + síbot, azaz nodrdic blading), síroller és skike edzéseket is a keddi napokon. Görkorcsolyázás mellett ezel a sportok is kipróbálhatók, ha legkésőbb előtte való nap írsz nekünk egy emailt a dunaguri@gmail.com -ra. Cipőmret (talphossz) és a testmagasság megadása szükséges. Kipróbálható a nordic blading, magyar nevén botkori is! Ennél a sportnál a görkoris síbottal segíti magát a haladásban a sífutáshoz hasonlóan. A kipróbáláshoz gyere ki a saját görkoridban és előtte egy nappal írj e-mailt a testmagasságod megadásával, hogy hozzunk ki megfelelő botot számodra.
Skike is próbálható, amihez mindössze egy megfelelő edzőcipő és bot szükséges. (előtte való nap emailben kérni!)
Várunk kezdőt/haladót vagy bárkit, aki a gurulós sportok iránt érdeklődik! 
A keddi edzéseink helye a Városliget új sétányain van, főleg itt... 

A fenti lehetőségen kívül időnként hétvégén más helyszíneken is edzünk, például Velencei tónál, a Szilas-patak mentén vagy Normafán.
Jók a görkorcsolya edzési lehetőségek az ünnepek alatt (január 1, március 15, Húsvét, Pünkösd, május 1, augusztus 20, október 23, november 1, Karácsony) zárva tartott áruházi parkolók is. A leggyakrabban a Törökbálinti Bevásárló Központba megyünk, mert itt szoktak versenyeket is tartani.
Elsősorban gyorskorcsolyázni vagy sírollerezni járunk ki. Ezeken a napokon néha versenyeket is rendeznek.

Jók a görkorcsolya edzési lehetőségek a Margitsziget felújított útjain is. Sokan járnak ki ide görkorcsolyázni és néhányan gyorskorival tempósan edzeni is. A legjobban a sziget közepén lévő úttesten lehetne, de itt a busz és a kerékpáros forgalom zavaró, ráadásul a KRESZ szerint tilos is görkorival itt közlekedni. A járdákon új burkolat van, ott is nagyon jól lehet görkorcsolyázni, de figyelni kell a látássérülteknek kihelyezett járdaszéli dudorokra, amlyekben el lehet akadni.


Síroller- és görkorcsolya edzések Normafán


Biatlaonos/sírolleres barátaink, Holló Miklós vezetésével, időnként edzenek a Normafa Parkban újonan létrehozott görkorcsolya és síroller pályán. Kedd csütrötök és pénteki napokon 16-18 óra között lehet edzeni és jelentkezni a Jánoshegyi úton lévő Vasas Síházban.
Érdemes ez ügyben Holló Miklós edzőnél érdeklődni telefonon itt: +36-70/938-6596
Elsősorban sírollerrel mennek ők, de görkorcsolya + síbot kombinációval is lehet próbálkozni. Ezt hívják külföldön nordic blading nek, amelyből versenyeket is szerveznek. Idehaza a botkori elnevezés kezd terjedni a görisek között. Ezekhez az edzésekhez simán görkorival is lehet csatlakozni.
A pálya a Jánoshegyi úton van a  busz végállomásától a libegő végállomásáig, 1,8 km hosszan. Van benne emelkedő és lejtő is. A kirándulók miatt használatát inkább hétköznap javasoljuk, bár mi néha hétvégén is kijárunk ide edzeni.
A görkorcsolya- és síroller- pálya itt található...


Görkorcsolya edzések és oktatás a Camponában


Budatétényben a Campona áruház fedett parkolójának az első szintjén is tartanak görkorcsolya oktatást és gyorskorcsolya edzést a Budaskate SE edzői.
A foglalkozásokat kedd, csütörtök 17-18 óra között, illetve vasárnaponként 17-tól tartják tavasztól november végéig. Tartanak itt kezdő és haladó tanfolyamokat, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Korcsolya bérlés is lehetséges.
Jelentkezni Varjasi Mihálynál lehet a varjasimihaly@budaskate.hu e-mailcímen vagy a +36202665074 -es telefonszámon.
Ugyanitt a Campónában amatőr görhoki edzéseket is tart egy csoport vasárnap esténként. Az edzések időpontjáról a facebookon lehet tájékozódni.


Freestyle Slalom edzések


Mi is az freestyle szlalom?

Egy technikai elemekkel (egy kerekezések, guggolások, szökkenés jellegű ugrások) teletűzdelt területe a görkorcsolyázásnak, amikor egyenes vonalban,egyenlő távolságban (80 vagy 120 vagy 50 cm-es távolság) elhelyezett bójákatkell megkerülni. A trükksorok a már említett technikai és táncszerűelemek kombinációjából épülnek fel.
Versenyek tekintetében speed, battle és classic típus létezik.
Speed verseny esetén 12m ráfutást követően, egy lábon minél gyorsabban kell kikerülni 20db egymástól 80cm-re elhelyezett bóját.
Battle és classic esetén már a "freestyle" kerül előtérbe és a trükkök nehézsége egy nagyon fontos szemponttá válik, de a kivitelezés minősége és a görkori trükkök változatossága is igen sarkalatos pontja az eredmények kialakulásának.
Battle esetén négy (esetleg három) fős csoportokra bontva közvetlen összehasonlításos alapon történik az eredmény meghatározása, míg classic esetén saját, előre kiválasztott zenére történik a görkorcsolyázási "koreográfia" bemutatása, amit pontozással értékelnek a bírók.
Versenyzésen kívül világ szerte rekreációs sportként, szabadidős tevékenységként is űzik a görkorcsolyázás ezen formáját. Itt a foglalkozások a (szlalom) alapoktól kezdve történnek gyerekeknek is.
Freestyle szlalom görkorcsolya oktatást/edzést tart Horváth Anna és Duma Sándor.
Internetes elérhetősége itt...

Művészi görkorcsolya edzések


Mi is az művész-görkorcsolyázás?

A művészi görkorcsolya egy olyan sport, amelynek mozgásformája nagyon hasonlít a műkorcsolyázáshoz.
A művészi görkorcsolyázók quad vagy inline görkorcsolyát használnak. Aguad görkorcsolya tekinthető hagyományosnak és lényegesen gyakoribb is.
Művészi görkorcsolya szakágak:
-Tánc: A görkorcsolya tánc három részből áll: kötelező tánc (original), eredeti tánc, és a szabadprogram.
-Szóló tánc
-Egyéni és páros görkorcsolyázás: elemei az ugrásokés a forgások, melyek megegyeznek a jégen végzett ugrásokkal, forgásokkal,ugrás- és forgás kombinációkkal, pároskorcsolyázó emelésekkel, lépésekkel.
-Szinkron: Nagy és gyorsan fejlődő szakág. Itt 12-24 sportoló görkorcsolyázik a padlón egy időben, egyszerre mozdulva a zenére.
A csapat valamennyi tagjának rendkívül jó egyéni korcsolyázónak kelllennie ahhoz, hogy ezeket a bonyolult mozdulatokat egyszerre, nagy sebességgel el tudja végezni.
A nemzetközi szinkron görkorcsolya versenyeken a Senior csapatnak 12-24 tagja, a Junior csapatoknak 8-16 tagja van.
A szinkron- görkorcsolya eredetét a szinkron korcsolyázásnak köszönheti.
A jégen az első szinkronkorcsolya csapatot Dr. Richard Porter alapította az 1970-es években,ezért őt nevezik a szinkronkorcsolya “atyjának”. E sportág gyorsanfejlődik, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a korcsolyázó készség és a sebesség.
Bár jelenleg nem olimpiai sportág, a rajongók és a résztvevők törekszenek arra, hogy bekerüljön az olimpiai versenyszámok közé.
Művészi görkorcsolya oktatást/edzés a dance-factory táncteremben a Bécsi út 267. szám alatt tart Szarka Krisztina.
A foglalkozások az alapoktól kezdve történnek, továbbá egészen kis kortól alap görkori oktatást is elérhető.
Bővebb információt a +36302436679-es telefonszámon lehet kapni.
Internetes elérhetőségek:  http://gorkorcsolya.hupont.hu/


Frissítve: 2022.04.13.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com