Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2019.11.29. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Görkorcsolya edzések


Budapesten több helyszínen is lehet görkorcsolya és rokon sportágaiban edzeni.
Sajnos rossz időben az edzési körülmények városunkban nem a legjobbak
, mert nincs fedett görkori park és összesen egy, eléggé leromlott állapotban lévő, szabadtéri görkorcsolya park létezik a  városban. Emellett néhány kisebb, főleg agro göriseknek való gyakorlópálya, található parkokban.
Mi köztereken, forgalomtól többé kevésbe elzárt területeken, parkolókban vagy nagyobb csarnokokban próbálunk edzeni, tanulni, fejlődni. A saját foglakozásainkon kívül néhány Budapesten működő görkorcsolya és síroller edzési lehetőségről olvashatsz az alábbiakban.

Gyorskorcsolya- és síroller-edzések


Időnként részt veszünk görkorcsolya versenyeken, ezért csapatunk, állóképességünk javítása érdekében, és a helyes görkorizás elsajátításáért heti egy-két alkalommal edzéseket is tart. Ezeken bárki részt vehet, görkori edzéseink nyitottak.
Erre a foglalkozásra nem szoktunk felszerelést kölcsönözni, de ha a csapatunk valamelyik tagja kifejezetten kipróbálna egy görkori típust, egy sírollert vagy ilyesmit, akkor kihozzuk.  
Keddenként, és időnként hétvégén is, a Városligetben az Olof Palme sétányon görkorcsolya és síroller edzést tartunk. Ennek keretében lehet gyakorolni, tanulni, szlalomozni, gyorskorizni, sírollerozni, stb. 
2018-tól kezdődően bevezettük a rendszeres síroller edzéseket is a keddi napokon. Görkorcsolyázás mellett ez a sport is kipróbálható, ha legkésőbb előtte való nap írsz nekünk egy emailt a dunaguri@gmail.com -ra a cipőméreteddel.
Várunk kezdőt/haladót vagy bárkit, aki a gurulós sportok iránt érdeklődik!  
Edzéseink helye itt található... 

A fenti lehetőségen kívül időnként hétvégén más helyszíneken is edzünk, például Velencei tónál hétvégén vagy Normafán.
Jók a görkorcsolya edzési lehetőségek az ünnepek alatt (január 1, március 15, Húsvét, Pünkösd, május 1, augusztus 20, október 23, november 1, Karácsony) zárva tartott áruházi parkolók is. Ide elsősorban gyorskorcsolyázni vagy sírollerezni járunk ki. Ezeken a napokon néha versenyezni is járunk, pl. Törökbálintra vagy a Hungaroringre.

Jók a görkorcsolya edzési lehetőségek a Margitsziget felújított útjain is. Sokan járnak ki ide görkorcsolyázni és néhányan gyorskorival tempósan edzeni is. A legjobban a sziget közepén lévő úttesten lehetne, de itt a busz és a kerékpáros forgalom zavaró, ráadásul a KRESZ szerint tilos is görkorival itt közlekedni. A járdákon új burkolat van, ott is nagyon jól lehet görkorcsolyázni, de figyelni kell a látássérülteknek kihelyezett járdaszéli dudorokra, emlyekben el lehet akadni.


Síroller- és görkorcsolya edzések Normafán


Biatlaonos/sírolleres barátaink, Holló Miklós vezetésével, időnként edzenek a Normafa Parkban újonan létrehozott görkorcsolya és síroller pályán. Kedd csütrötök és pénteki napokon 16-18 óra között lehet edzeni és jelentkezni a Jánoshegyi úton lévő Vasas Síházban.
Érdemes ez ügyben Holló Miklós edzőnél érdeklődni telefonon itt: +36-70/938-6596
Elsősorban sírollerrel mennek ők, de görkorcsolya + síbot kombinációval is lehet próbálkozni. Ezt hívják külföldön roller blading nek, amelyből versenyeket is szerveznek. Ezekhez az edzésekhez simán görkorival is lehet csatlakozni.
A pálya a Jánoshegyi úton van a  busz végállomásától a libegő végállomásáig, 1,8 km hosszan. Van benne emelkedő és lejtő is. A kirándulók miatt használatát inkább hétköznap javasoljuk.
A görkorcsolya- és síroller- pálya itt található...


Görkorcsolya edzések és oktatás a Camponában


Budatétényben a Campona áruház fedett parkolójának az első szintjén is tartanak görkorcsolya oktatást és gyorskorcsolya edzést a Budaskate SE edzői.
A foglalkozásokat kedd, csütörtök 17-18 óra között, illetve vasárnaponként 17-tól tartják tavasztól november végéig. Tartanak itt kezdő és haladó tanfolyamokst, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Korcsolya bérlés is lehetséges.
Jelentkezni Varjasi Mihálynál lehet a varjasimihaly@budaskate.hu e-mailcímen vagy a +36202665074 -es telefonszámon. 


Freestyle Slalom edzések


Mi is az freestyle szlalom?

Egy technikai elemekkel (egy kerekezések, guggolások, szökkenés jellegű ugrások)teletűzdelt területe a görkorcsolyázásnak, amikor egyenes vonalban,egyenlő távolságban (80 vagy 120 vagy 50 cm-es távolság) elhelyezett bójákatkell megkerülni. A trükksorok a már említett technikai és táncszerűelemek kombinációjából épülnek fel.
Versenyek tekintetében speed, battle és classic típus létezik.
Speed verseny esetén 12m ráfutást követően, egy lábon minélgyorsabban kell kikerülni 20db egymástól 80cm elhelyezett bóját.
Battle és classic esetén már a "freestyle" kerül előtérbe és atrükkök nehézsége egy nagyon fontos szemponttá válik, de a kivitelezésminősége és a trükkök változatossága is igen sarkalatos pontja azeredmények kialakulásának.
Battle esetén négy (esetleg három) fős csoportokra bontva közvetlenösszehasonlításos alapon történik az eredménymeghatározása, míg classic esetén saját, előre kiválasztott zenéretörténik a korcsolyázási "koreográfia" bemutatása, amit pontozássalértékelnek a bírók.
Versenyzésen kívül világ szerte rekreációs sportként, szabadidőstevékenységként is űzik. Itt a foglalkozások a (szlalom) alapoktól kezdve történnek gyerekeknek is.
Freestyle szlalom oktatást/edzést tart Horváth Anna és Duma Sándor.
Internetes elérhetősége itt...

Művészi görkorcsolya edzések


Mi is az művész-görkorcsolyázás?

A művészi görkorcsolya egy olyan sport, amelynek mozgásformája nagyon hasonlít aműkorcsolyához.
A művészi görkorcsolyázók quad vagy inline görkorcsolyát használnak. Aguad korcsolya tekinthető hagyományosnak és lényegesen gyakoribb is.
Művészi görkorcsolya szakágak:
-Tánc: A görkorcsolya tánc három részből áll: kötelezőtánc (original), eredeti tánc, és a szabadprogram.
-Szóló tánc
-Egyéni és páros görkorcsolyázás: Elemei az ugrásokés a forgások, melyek megegyeznek a jégen végzett ugrásokkal, forgásokkal,ugrás- és forgáskombinációkkal, pároskorcsolyázó emelésekkel, lépésekkel.
-Szinkron: Nagy és gyorsan fejlődő szakág. Itt 12-24 sportológörkorcsolyázik a padlón egy időben, egyszerre mozdulva a zenére.
A csapat valamennyi tagjának rendkívül jó egyéni korcsolyázónak kelllennie ahhoz, hogy ezeket a bonyolult mozdulatokat egyszerre, nagy sebességgel el tudja végezni.
A nemzetközi szinkron görkorcsolya versenyeken a Senior csapatnak 12-24 tagja, a Junior csapatoknak 8-16 tagja van.
A szinkron- görkorcsolya eredetét a szinkronkorcsolyázásnak köszönheti.
A jégen az első szinkronkorcsolya csapatot Dr. Richard Porter alapította az 1970-es években,ezért őt nevezik a szinkronkorcsolya “atyjának”. E sportág gyorsanfejlődik, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a korcsolyázó készség és asebesség.
Bár jelenleg nem olimpiai sportág, a rajongók és a résztvevőktörekszenek arra, hogy bekerüljön az olimpiai versenyszámok közé.
Művészi görkorcsolya oktatást/edzés a dance-factory táncteremben a Bécsi út 267. szám alatt tart Szarka Krisztina.
A foglalkozások az alapoktól kezdve történnek, továbbá egészen kis kortól alap görkori oktatást is elérhető.
Bővebb információt a +36302436679-es telefonszámon lehet kapni.
Internetes elérhetőségek:  http://gorkorcsolya.hupont.hu/


Frissítve: 2018.11.26.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com"; } }