Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.20. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

A Dunaguri útvonalak


Az első, általunk szervezett, csoportos görkorcsolya túrához a Duna-menti kerékpárutakat néztük ki. Alkalmasnak találtuk a helyszínt a hosszabb, városon kívüli, görkorcsolyázáshoz. A Dunaguri név onnan származik, hogy az első fotók archiválásakor egy rövid fájlnevet akartunk adni annak, amit csináltunk. Eleinte guridunának, később dunagörinek majd a végén a Dunaguri név mellett maradtunk. Időközben szóhasználat lett a görkorcsolyások között az, hogy "ki jön dunagurizni?"
Az első "Dunaguri" túrát 2004-ben Kismarostól Gödig szerveztük, majd idővel nekibátorodtunk és választottunk egyre hosszabb útvonalakat. Az északi határvárosunktól, Szobtól, indult a leghosszabb túra. Több köztes állomás és útvonal alakult ki az idők folyamán és az alábbiakban ezeket mutatjuk be.
Aki térképen is megtekintené, ajánljuk, nézze meg a "Térképek, trackek" menüpontot, ahol évekre visszamenőleg megtekinthetőek Endomondoban az általunk bejárt útvonalak. A track-készletünk folyamatosan frissül!

Nehezebb távok:


1. A "Dunaguri Classic" az Szobtól indul és Kismaros érintésével, Vácon át, Gödig tart. Ez kb. 40 km és van benne emelkedő/lejtő is. Bár teljesen kezdők is végigcsinálták, de nekik küzdeniük kell ezzel a távval. Átlagos vagy jobb görkorisoknak ajánlott!

2. A "Dunaguri Long" Szobtól indul és Dunakesziig tart. Ez 50 km hosszú. Van több lejtő/emelkedő. Külvárosi utcákon is kell néha haladni. Ez csak a gyakorlott, jó kondiban lévő görkorcsolyásoknak ajánlott túra útvonal, mert hosszú is, változatos az útviszony és több emelkedő és lejtő is tarkítja.

4. Az "Iron Man Dunaguri". Ezt kevesen teljesítették, de minden évben akad egy-két fanatikus görkoris, aki megteszi azt, hogy Szobtól (vagy Zebegénytől) elgörkorcsolyázik Budapestig... Ez kb. 70-75 km útvonaltól függően. Antika és még egy jó páran teljesítették ezt, sőt Vörös Zoli ezt a házáig meghosszabbította délfelé, így 105 km -re jött ki ez a túrája. :)


Könnyebb változatok:


5. "Dunaguri Classic Short". Kismarostól Gödig menő kb. 25 km-re rövidített görkoris táv. A váci emelkedő/lejtő még így is benne marad, csak kimarad a Kismaros előtti, kb. 4 km-es betonút. Ez volt az első Dunaguri útvonala is! A Dunagurival ismerkedni szándékozó görkorisoknak ajánlott!

6. "Dunaguri Light" Göd-Vác-Göd útvonalon. A táv 2x8,6 azaz majdnem 20 km. Nincs benne lejtő és gyakorlatilag végig kerékpárút. Ez ajánlott a legtöbb kezdő görkorcsolyásnak, az autóval Gödre érkezőknek, akik így visszatérhetnek a járműveikhez. Gyerekeseknek is ajánlható. A legköltséghatékonyabb változat! Ezt a görkoris útvonalat járjuk a leggyakrabban a kezdőkkel.

7. "Dunaguri Extralight" Ez csak Vác-Göd vagy Göd-Vác útvonal, mindössze kb 10 km. Ez a legkönnyebben görkorcsolyázható táv, problémamentes, kezdőknek is, kisgyerekeseknek is. Nincs lejtő/emelkedő, szinte végig kerékpárút.

8. "Dunaguri Gastroguri" Ez a görkoris túraútvonal bármelyik lehet a fentiek közül, csak majd minden büfénél/vendéglátó-ipari létesítménynél megállhatunk enni, inni, a sört és a napsütést élvezni! :) Életművészeknek, kikapcsolódni vágyóknak ajánlott! A fanatikusan száguldozó görkorcsolyások idegbajt kaphatnak ebben a társaságban... :)

9. "Dunaguri Happy-guri" Bármelyik fenti útvonal, tér, idő és teljesítmény korlát nélkül, fürdéssel, fotózással, a lányoknak virágszedéssel, tetszőlegesen kombinálva. Boldog vagy boldogságot, életigenlést kereső görkorisoknak ajánlott! Fanatikus száguldozók kerüljék vagy nekik csak másnaposság esetén ajánlott. :)

10. "Dunaguri Dunatlon" Ez egy speciális Dunaguri, amelyet én és nagyon közeli barátaim  "fejlesztettünk" ki, mint új "sportágat". A triatlonhoz hasonló, csak itt a két sportág miatt duatlon a neve és mivel a Duna is érintett (a szó szoros értelmében), ezért lett a neve "Dunatlon". Lényege, hogy az evezés és a görkorcsolyázás egymásutánban zajlik egy napon. Például Kismaroson bérelt csónakkal felevezünk, majd vissza Nagymarosig (kb. 2x6 km), majd a csónakot leadva felhúzzuk a görkorit és leguruljuk a "Dunaguri Short" útvonal 25 km-ét Gödig. Nyáron hőgutát lehet kapni, mert gurulási része általában a délutáni forróságra esik! Csak megszállott fanatikus sportembereknek javasolt! :)

11. "Dunaguri Nyusziguri" Húsvéti ünnepi Dunaguri túra, locsolással, piros tojással és itt fő a laza ünnepi hangulat! :)

Természetesen más tetszőleges kombináció is van és kipróbálható, de ezek azok a távok, amiket gyakran bejárunk. Az útvonalat általában a társaság dönti el, néha előre, néha a megjelentek tudásától függően, a helyszínen is.

Frissítve: 2016.03.15.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com