Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.09. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Görkorcsolyázás ősszel, télen? Igen!


Görkori télen


Bevezető

Sokan a görkorcsolyázást szezonális nyári sportnak tartják.  Az átmeneti évszakokban, sőt akár télen is, görkorcsolyázhatunk néhány tudnivaló, szabály betartásával. Erről szól az alábbi cikkünk.

Görkorcsolyázás őszi időbenAmikor mérlegeljük, hogy lehet-e, érdemes-e görkorizni késő ősszel vagy télen, akkor induljunk ki abból a tényből, hogy télen teljesen természetes, hogy a szabadban lévő jégfelületeken korcsolyázunk. Tulajdonképpen fogjuk fel úgy, hogy nagyjából ugyanazt csináljuk, ugyanabban a ruházatban vagyunk, csak a lábunk alatt nem korcsolya van jégen, hanem görkorcsolya aszfalton. Ha ezt a gondolatsort magunkévá tettük és eljutottunk az elhatározásra, hogy hidegebb időben is kipróbálnánk a görizést, akkor lássuk is, hogy miként érdemes ezt csinálni, mire kell ügyelni, milyen felszerelést és ruházatot használjunk  görkorcsolyázáshoz.


A görkocsolya

Görkori ősszelUgyanazt a görkorit használhatjuk, amivel nyáron is gurulunk, de egy két dolgot figyelembe kell venni.

A legtöbb görkori cipő ami nyáron bosszantóan meleg, az télen pont jó lesz. Ha nagyon szellős a görkori, vagy vékony légáteresztő anyagokból készült (ahogy ez a fitness göriknél szokásos), akkor célszerű egy vastagabb zoknit is belevenni a jobb hőérzetért. Hideg időben előnyösebbek a zárt, vastag szivacs béléssel rendelkező freestyle/freeride/freeskate görik.

A görkorcsolya kerekei alacsonyabb hőmérsékleten keményebbek, ridegebbek, így lehetőleg ne a legkeményebb kerék szettel menjünk ki az utcára. Bőven jó a 78-82A keménységű kerék is. A keményebb kerék könnyebben megcsúszhat az ilyenkor jellemzően  nedves/vizes aszfalton. Léteznek speciális esőkerekek, amelyek a nedves úttesten jobban tapadnak. Ha van lehetőségünk és ilyenkor is rendszeresen göriznénk, akkor érdemes ilyet beszerezni. A görkorcsolya esőkerekek meglehetősen drágák, mert általában a versenyzők használják körpályákon. Arra is figyelni kell, hogy a eső-csodakerék se oldja meg azt a kérdést, hogy a nyálkás nedves úton, avaron, a kerék megcsúszik! Görkorcsolyakerék választási tanácsainkról itt lehet olvasni részletesen.

A csapágyakban lévő kenőanyagok alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödnek és emiatt nehezebben forog a kerék. Sebesség csökkenésre és emiatt nagyobb hajtóerőre kell számítani. Érdemes ilyenkor a kicsit kopottabb, régebbi, olajozott csapágyakat használni a görkorcsolyában. Arra is számíthatunk, hogy ha csapadékosra fordul az idő, az károsíthatja a csapágyainkat. Ezért is érdemes olyan csapággyal gurulni, amit nem sajnálunk, amit a gurulás végeztével kimoshatunk, újra olajozhatunk.

Rozsdaálló 608 as csapágyVizes időben történő rendszeres görkorizáshoz ajánlott rozsdaálló, RS porvédővel szerelt 608-as csapágyat beszerezni, lehetőleg csapágyboltból. Az itteni eladók szakszerű segítséget tudnak adni a megfelelő tűrőképességű csapágy kiválasztásához. Ne kockáztassuk a jó nyári csapágyainkat feleslegesen esős időben, vizes útburkolaton! Hideg időben a görkori alkatrészein, így a csapágyakon is páralecsapódás alakulhat ki. Hazaérve, meleg, jól szellőző helyen, gondosan szárítsuk ki a görkorit!
Csapágykarbantartásról szóló cikkünket itt olvashatod...


A védőfelszerelés

Görkori védőfelszerelés viselése télen.Görkorcsolya védőfelszerelést télen nyáron ajánlott hordani, de ősszel, télen mindenképpen legyen rajtunk! Gyakran sötétben, ködben, rossz látási viszonyok között gurulunk. Pillanatok alatt megváltozhatnak az útviszonyok és meglepetésszerűen alánk kerülhet vizes, nedves, jeges útszakasz, amin eleshetünk. A bukás veszélye az őszi-téli szezonban fokozottabb! 

A védőfelszerelést télen ajánlott a ruha felett hordani. Igaz, így nehezebb levenni a felsőt, ha túlmelegedtünk, de eséskor nem szakad ki a kabátunk könyöke. Aki bő nadrágban szeret görizni, az a térdvédőt vegye a nadrág alá (ha nem sajnálja a nadrágját). A meleg kesztyű nem helyettesíti a görkoris csuklóvédőt! Kesztyűben simán eltörhet a csuklónk egy eséskor. A csuklóvédőt a nagyobb méretű kesztyű alá is felvehetjük, de enyhébb idő estén önmagában is elég lehet.

A védőfelszerelés műanyag részei felkeményednek a hidegben, ezért számítsunk rá, hogy egy esésnél megrepedhetnek, akár el is törhetnek. Ha ez bekövetkezik, akkor cseréljük le a következő gurulásunkra!


Sisak, lámpa és láthatósági elemek

Görkorcsolyázás éjjelTéli görkorcsolyázáskor elég gyakran sötétben gurulunk, ezért nem árt megfelelő világítást és láthatósági elemeket is hordani! Lássunk és lássanak minket!
A sima kerékpáros villogók csak a láthatósághoz elegek. Ha sötét szakaszhoz érkeztünk, akkor ezekkel nem láthatjuk az úthibákat, ezért ajánlott erősebb fényű lámpát is magunkkal vinni.

Zseblámpa nem megfelelő, mert kézben kellene tartani. A fejlámpa vált be, amiből a piacon széles választék érhető el. Érdemes olyan modellt választani, amely több órán keresztül is tud világítani, hogy a görkorizás teljes időtartamára elég legyen. Még jobb, ha a fejlámpa fénye szórt és fókusz üzemmódban is használható. Számoljunk azzal, hogy az elemek/akkumulátorok a hidegben sokkal hamarabb lemerülnek, ezért téli görizéshez vigyünk magunkkal elegendő elemet/akkumlátort, hogy biztonságosan hazaérjünk!

Görkoris sisak fejlámpa GoProLegyen rajtunk hátulról is jól látható, magasra szerelt lámpa, villogó, lehetőleg piros fényű! A világító kerekek nem helyettesítik a megfelelő világítást. Láthatóság szempontjából nem ideális, mert a talaj szintjén a fényt nehezebb észrevenni a járműveknek, a tereptárgyak között, mint mondjuk a magasan, például a sisakra szerelt lámpánál (lásd. a mellékelt képet egy jól felszerelt görkoris sisakról, amelyre még akciókamerát is fel lehet tenni).

Sokat tehetünk a biztonságunkért, ha sötétben történő görkorcsolyázásnál láthatósági mellényt és/vagy fényvisszaverő csíkokat is hordunk! A görkorcsolyázáshoz használt és bevált világítás-technikákról, praktikákról egy külön cikkben is írunk hamarosan.


A ruházat

Öltözék téli görkorizáshozTéli görkorizáshoz kb. ugyanúgy érdemes felöltözni, mint a jégen történő korcsolyázáshoz.
Azt azért vegyük figyelembe, hogy egy esetleges esésnél könnyen szakadhat a ruha, ezért nem érdemes a legjobb, legdrágább, legmenőbb túracuccainkat felvenni! A védőfelszerelést azért is vegyük a ruházaton kívülre, hogy egy esésnél a ruhát is védje a kiszakadástól. Olyan ruhát hordjunk téli görkorcsolyázáskor, amiben könnyű mozogni, kellően meleg, de nem fülledünk bele. Ne öltözzünk túl! Ha túl melegen öltözünk, akkor a mozgás miatt hamar bemelegszünk, beleizzadhatunk, ruházatunk átázik és könnyen megfázhatunk.

Érdemes szellőző, légáteresztő és nem nedvesség tartó technikai ruházatokat hordani görizéshez. Ezzel a tulajdonsággal általában a műszálas öltözékek rendelkeznek. Egy jó módszer az, hogy első rétegnek egy műszálas aláöltzőt veszünk fel. Ezek az öltözékek nem maradnak nedvesek izzadáskor, mert nem szívják magukba a vizet mint a pamut szálak. A pamut öltözéket mindenképpen kerülni kell, mert a szálaik felszívják a vizet, meg is tartják és sokáig nem is száradnak ki. Emiatt kellemetlen érzetet adnak, ráadásul állandóan hidegek és könnyen megfázhatunk bennük. A farmernadrág, a pamut pulóver intenzív sportolásra nem alkalmas ruhadarabok! Pláne télen nem...

Aláöltözék télireA műszálas aláöltözőre egy vékony 100-as polár inget/felsőt érdemes húzni. Ha hideg van, akkor erre vehetünk még egy vastagabb, de még mindig jól szellőző, polár felsőt és erre valami szélkabátot. A legjobb a GoreTex szerű anyagokból készült héjkabát, amely az izzadságot kiereszti, de véd a széltől és még a csapadéktól is. Azonban ezek túl drágák ahhoz, hogy görkorizás közben egy esésnél szétszakítsuk őket. Műszálak helyett hasznáhatunk gyapjúból készült öltözéket is, de ezek is túl drágák ahhoz, hogy görkorcsolyázásra használjuk el ezeket.

Érdemes görkorizás közben a túl meleg felső részt levenni, hátizsákba eltenni vagy derékra felkötni. Így nem melegedünk túl, az izzadság el tud párologni mozgás közben. Ha befejeztük a görkorcsolyázást és egy kicsit visszahűltünk, akkor  felvehetjük újból és nem fogunk megfázni.


Étel, ital és egyéb útravaló

Forró ital télenHa hosszabb távot szándékozunk görkorcsolyázni, akkor nem árt némi ital és táplálék utánpótlást is magunkkal vinni.
A téli időszakban - az alacsony hőmérséklet miatt - nagyobb a tápanyag igény és a folyadék utánpótlásról is gondoskodni kell görkorcsolyázás közben. Az utunkba eső büfékkel némileg orvosolható a probléma.  Van is egy kellemes hangulata az ilyenkor elfogyasztott forró italnak, ételnek, megkoronázhatjuk  az egész napi élményt ezzel. Egy két fontos szabályt azért itt is célszerű betartani!

Görkorcsolyázás közben ne fogyasszunk alkoholt, hidegben meg pláne ne! Az alkohol rontja az egyensúlyérzéket és csökkenti a reflexidőt. Ezekre pedig télen-nyáron szükségünk van. Az alkohol nem melegít! Téli sportolás közben tilos fogyasztani, mert kitágítja az ereket és ezzel nemhogy védene minket a hideg ellen, hanem a kihűlést gyorsítja.

Termoszos övtáska télireSokkal inkább ajánlott meleg és jó édes teát fogyasztani. A teázással járó centrális hő bevitel javítja a teljesítőképességet és a benne lévő cukor/méz  energia-utánpótlást biztosít. Télen tegyünk a teánkba bőven cukrot/mézet, ne ilyenkor diétázzunk! :) A teát melegen célszerű magunkkal vinni termoszban. Aki hátizsákkal szokott görkorcsolyázni, annak nem probléma egy termoszt is vinni. Aki nem szeret csomagot cipelni görizéshez, annak ajánljuk ezt a spéci, sífutók által használt övtáskát (lásd. a képet), aminek a belseje egy kb. 0,7 literes testhez idomuló műanyag termosz. A táskát lecsatolva egyből lehet inni belőle a meleg folyadékot, ugyanakkor  a felső zsebébe még belefér néhány apró holmi: kulcs, irat, mobiltelefon, zsebkendő, stb.

A nehéz ételeket hagyjuk inkább a görkorcsolyázás utánra! Közben fogyasszunk inkább gyorsan felszívódó töményebb müzli szeleteket, energia rudakat, csokoládét, süteményt, stb. Mindenki másra esküszik, de a lényeg, hogy olyan tápanyagot vigyünk be, ami görizés közben könnyen felszívódik, de nem azonnal dobja meg a vércukor szintet. Használhatjuk nyugodtan a futók és a hegymászók által használt speckó energia szeleteket, de a nagyi sütije is ugyanilyen jó!


Őszi/téli görkorcsolyázási technikák

Görizés őszi erdőbenŐszi/téli utakon számíthatunk hirtelen elénk kerülő nedves/vizes/jeges szakaszokra is! Az útburkolatra változatos vastagságban páralecsapódás kerülhet, amitől csúszóssá válhat. Csúszós falevelek is megnehezíthetik a dolgunkat. Hajtásnál, fékezésnél, kanyarodásnál számoljunk ezzel!

Az, hogy hol csapódik le pára és hol lesz száraz az út az több körülménytől is függ. A szélvédett, hideg, patak/folyó/tó/erdő melletti helyeken gyakrabban számíthatunk csúszós nedves utakra. Ilyen viszonyok között óvatosan görkorizzunk! Városi utakon, főleg a magas épületek között több száraz útvonalat találhatunk. A meleg épületektől és a járdák alatt húzódó távfűtési csövektől hamarabb felszárad a járda és alkalmassá válik görizésre.

Csúszós falevelek görizésnélŐsszel különösen veszélyesek a lehullott és átnedvesedett falevelek. Váratlanul megcsúszhat alattunk a görkorcsolya. A száraz falevelek nem okoznak problémát, hacsak azzal nem, hogy alattuk kő vagy ág bújhat meg, ami elakaszthatja a kerekeket. Ilyenkor is óvatosabban görizzünk, főleg az ismeretlen terepen. Erdős részeken, árterülteken biztos számíthatunk nedves falevelekre. Ezek a helyek ősszel nehezen száradnak ki.

Télen változtatnunk kell a hajtástechnikánkon és a fékezésen is!
Ha hajtás közben nedvesnek, csúszósnak érezzük az utat, akkor magunk alól indított rövid, de sűrű  lépésekkel görizzünk! Vegyük vissza a sebességet és ne toljunk széles lábmozdulatokkal, mert könnyen megcsúszhatunk! Jégen, havon ne görkorizzunk, rendkívül balesetveszélyes! A kerék oldal irányban is nagyon könnyen megcsúszik és a jégen használt korcsolyával ellentétben nincs éle, ami megtartana minket. Emiatt vigyázzunk a kanyarvétellel is. Ne dőljünk be túlságosan, mert könnyen kicsúszhat alólunk a görkori és esés lesz a vége.

T-fékezés görkorcsolyával csúszós úton Fékezésnél is vegyük figyelembe az útviszonyokat! Ha hosszabb távon fékezünk, megeshet, hogy közben egy csúszós rész kerül alánk, amin nem tapad úgy a kerék. Ez balesetveszélyes. Részesítsük előnyben a T-fékes technikát, mert kevésbé csúszik ki a láb alólunk, mint V-fékezésnél és könnyebb adagolni, kivitelezni is. Görkorcsolyával nedves úton ne fékezzünk hirtelen, pánikszerűen! Lassan adagoljuk a fékerőt!
Lejtőzésnél is számoljunk hosszabb fékúttal! Lehetőleg soha ne az utolsó pillanatban fékezzünk, mert lehet nem tudunk gyorsan megállni, csak lassítani és nem tudjuk elkerülni a balesetet.

Hideg időben való görkorcsolyázáskor ne tartsunk hosszabb szünetet! A testünknek ilyenkor kialakul egy hő és nedvesség leadási ciklusa, amit megzavarunk a leállással. Hosszabb idő alatt kihűlnek az izmaink, nehezebb, fárasztóbb újból elindulni, ráadásul az átázott, de ki nem száradó ruházat is lehűl rajtunk, könnyebb megfázni. A folyamatos mozgás során termelt hő és a menetszél a ruhánkat is szárítja, testünknek is egy egyenletes hőháztartást biztosít. Inkább több, rövid pihenővel tarkítsuk ilyenkor a görkorizást!


Zárszó...

Görkocsolya deres partonAz átmeneti évszakokban és télen is remek mozgásforma és kikapcsolódás a görkorcsolyázás és ha megfelelően rákészülünk, akkor sok örömünk lesz benne. Lényeg  a fokozatosság! Egyre hosszabb utakra merészkedjünk, miközben kitapasztaljuk a magunk és a felszerelésünk képességeit, lehetőségeit. Eleinte kevesebb időt töltsünk a szabadban, majd ha mindehhez hozzászoktunk, akkor jöhetnek a hosszabb görkorcsolya túrák! Vigyünk magunkkal ha tehetjük családtagot, barátot, ismerőst is kerékpáros kísérőként. Ne féljünk belevágni, nem kell tavaszig várni egy jó görkorizáshoz!

Társaságunk nem csak nyáron, hanem mind a négy évszakban szervez görkorcsolya túrát, hisz a görkorizás az négy évszakos sport! Nem tudtad? Próbáld ki... :)


Görkori túráűzás a Dunaguri csapattal


A cikkben szereplő felvételek többsége a Dunaguri Társaság archívumából származnak és a galériáinkban láthatóak.
Néhány képet köszönünk a www.sifutas.hu -nak is.
Komlósi Attilának is köszönjük a téli görizős képeit! A teljes képgalériáját itt láthatod...


Frissítve:2020.11.14.            Kérdés, észrevétel: dunaguri@gmail.com emailcímen