Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.09. 12:00
× Oldalunk HTTP-sütiket használ a jobb működésért. Elfogadom

Kezdd a Dunagurit a Ligetben!

A hely, időpont és egyéb aktuális információkért kattints ide!

Görkorcsolya oktatás a Városlgietben

Görkorcsolya oktatás akár 0 km-es kezdőknek is az Olof Palme/Asztana sétányon.

Tanuld meg egyszerűen és (majdnem) ingyen a görkorcsolyázást, mielőtt belevágsz egy Dunaguri görkori túrába!


Egy kis "történelem"...

Görkorcsolya oktatás Hősök terén 2004-ben megpakoltam a csomagtartót levedlett, kinőtt, elunt görkorikkal, megálltam a Hősök terénél és előzetes megbeszélés alapján odajöttek a görkorcsolyázást tanulni vágyó ismerőseim/barátaim, hogy kipróbálják itt a téren ezt a sportot. Többen kérték, hogy legyen ismét ez a lehetőség, jöjjek ki és segítsem őket az első lépésekben, hozzak görkorcsolyát, hogy kipróbálhassák... Hát akkor legyen! Ez a program rendszeressé vált és mára Budapest egyik legjelentősebb hobbi görkorcsolyás eseménye lett...  :)
A lehetőség így adott, a korábbi évekhez hasonlóan, heti rendszerességgel, már több mint 20 éve, a 2024-es szezontól keddenként, az Azstana/Olof Palme sétányon görkorcsolya oktatás keretében tanuljuk egymástól és profi görkorcsolya oktatóktól a görkorizás fortélyait, a kanyarodást görkorival, a megállás és fékezés technikáit, a városi görkorizás alapjait, és még sok mást is, ami a görkorcsolyázással kapcsolatos ... :)
Az utóbbi években a görkori oktatást kiegészítettük botkori (görkori + síbot) oktatással és sírollerezéssel is. Ezeket a foglalkozásokat, igény esetén, csütörtökönként tartjuk!

Miért hasznos ez a kezdeményezés?

Görkorcsolya oktatás Városliget1. Mert nem kell egyből saját görkorcsolya felszerelésre tízezreket költened,
   (lehet, hogy ez a sport nem jön be, akkor meg kidobott pénz a megvásárolt görkorcsolya!)
2. mert van, aki segítse első lépéseid,
3. mert tudunk tanácsot adni, hogy milyen görkorcsolyát vásárolj, merre gurulj,
    hogyan és hol gyakorold a görkori trükköket,
4. mert megtanítunk elindulni, kanyarodni és megállni (ez nagyon fontos!) a görkorcsolyával,
5. mert bekapcsolódhatsz városi gurulásainkba, majd görkorcsolya túrákba is,
6. mert új embereket, göris arcokat ismerhetsz meg, akik segítenek is,
7. mert nem fizetős a görkori oktatás, ingyen vehetsz részt rajta,
   (ha gondolod később tagdíj befizetésével klubtaggá válhatsz és/vagy támogathatsz minket)
8. mert egymás közötti tapasztalatcserén - tudásmegosztáson - alapul az oktatási "rendszerünk"
9. mert egészséges életmódra, életvitelre, valódi közösségi életre vezetünk rá!

Mit ajánlunk?

Görkorcsolya felszerelés oktatásra1. Ha van védőfelszerelésed (bármilyen! motoros, montis, hokis, stb.) hozd magaddal és vedd is fel, ne szégyelld, mert sérülésektől menthet meg! Görkorcsolyázáshoz főleg a sisak és a csuklóvédő a leginkább ajánlott védőfelszerelés.
2. Szólj előre, írd meg - mindig a hétfői napon - hogy mekkora lábad van, hogy hozzunk Neked görkorcsolyát kipróbálásra! E-mail címünk: dunaguri@gmail.com
3. Hozz magaddal egy vastag sí zoknit vagy túra zoknit, és ha tudsz még egy cipőbetétet is a te méreteddel. (pl. kedvenc edző- vagy más cipődből is kiszedhetsz egyet, így könnyebb méretproblémákat áthidalni.) A zokninak, amit viselsz, a görkorcsolyából ki kell érnie!
4. Ha van a családban vagy ismerősi köreidben, Neked megfelelő méretű görkorcsolya, kérd nyugodtan kölcsön az oktatásra.
5. A foglalkozásokon "profi" görkorcsolya oktató barátaink is részt vesznek, akik napi szinten gyakorló görkorcsolyások, görkori versenyzők, görkorcsolya oktatók.  
6. Profi görkorcsolya oktatóink kérésre különórában is tanítanak, ha erre vágysz vagy, mert nem szereted a tömeget, vagy külön speciális ismereteket/körülményeket szeretnél. Írj Nekünk e-mailt, ha ilyesmit szeretnél.

Mit tanulhatsz itt?

Görkori oktatás alapokAz alapoktól kezdjük a görkorcsolya oktatást, ha látjuk vagy elmondod, hogy teljesen kezdő vagy. Mivel görkori vásárlás nélkül, kölcsön felszereléssel is kipróbálhatod, ezért (anyagilag) kockázatmentesen belevághatsz a tanulásba. A görkorcsolyázásnak extrém sport jellege van. Útmutatásainkkal igyekszünk csökkenteni a baleseteket, de ennek ellenére számolj azzal, hogy saját felelősségedre gurulsz, próbálkozol ezzel a sporttal... Azt szoktuk mondani, hogy "onnantól, hogy kereket veszel a talpad alá, bármire számítanod kell, esni fogsz, csak az a kérdés, hoyg mikor..."
A görkori oktatási témaköreink a következők:
1. a görkorcsolya és a védőfelszerelés kiválasztása és helyes felvétele,
2. megállás, lépkedés helyben, fordulás stabilan, az egysoros görkoriban,
3. elindulás görkorcsolyával, szabályos hajtás és haladás görkorival,
4. lassítás és kanyarodás görkorcsolyával, irányváltoztatás menet közben és álló helyzetben is,
5. fékezés görkorcsolyával, megállási technikák görkorival,
6. akadályokon (repedéseken, úthibákon, járdaszegélyeken) való átgurulás görkorival,
7. speciális és hirtelen fékezés görkorcsolyával,
8. különleges görkori trükkök, figurák elsajátítása (egy láb, egy kerekezés, szlalom és más fitnesz és freestyle elemek)
9. és bármit kérdezhetsz, mert biztosan kerül a társaságban olyan, aki tudja, megmutatja, megtanítja Neked, amit szeretnél... :)

Miért is tartunk ilyesmit?

T fék görkorivalÚgy látjuk, hogy görkorcsolyázás közben szerzett tapasztalatokat a többség az utcán adja át a kezdőknek, az újonc göris pajtásoknak. Ezt a szokást, szeretnénk "intézményesíteni", merthogy a görkoris társadalom eleve nyitott erre...
A Dunaguri túrákon való részvétel egy bizonyos görkoris tudásszintet igényel. Igaz nem magasat, de tény, hogy nagyon nem érdemes ott a terepen kezdeni a görkorcsolyázást!
Ha már tudsz a görkorcsolyával elindulni, kanyarodni és megállni, akkor nagyobb örömöd leled a túrázásban is. Ezeket az egyszerű kezdő görkoris lépéseket megtanulhatod a városban is, például velünk a Városligetben, majd innen el lehet indulni a belvárosba is görkoris barátokkal felfedező túrákra.
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a "görkoris társadalom" jelentős részének is találkozó helye ez, így mindig akad kitől tanulni, kérdezni dolgokat vagy csak egyszerűen be lehet kapcsolódni spontán gurulásokba.
Ez egy társasági közösségi élet is egyben. Jó és tartós barátságok, nem ritkán kapcsolatok is születnek ebben a közösségben. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget Te sem.. :)

Kik járnak ide?

Görkori oktatás gyakorlataiGörkorisok mindenféle kategóriából és életkorból (6-tól akár 76 évesig). A legtöbb persze a fitness görkorcsolyás 25-45 éves korosztályból, de találhatsz itt hokis göriseket, freestyle slalom görkorcsolyásokat is. Megfordulnak itt gyorskorisok (speedskating) de még sírolleres, gördeszkás sportolók is itt edzenek néha.
A legtöbben azért kezdő vagy haladó görkorcsolyások, akik tanulni szeretnének új dolgokat vagy csak egyszerűen göris társaságban szeretnék az időt eltölteni. Az agrós görkorcsolyások nem ide járnak, hanem az Erzsébet téri gyakorló pályára, mert ők ott találják meg a megfelelő pályaelemeket a figuráikhoz. Ettől persze még szívesen látjuk őket is... :) A görkoris píjtásokkal tisztelettudóan kommunikálj!

Mennyibe kerül ez nekem?

Ingyenes görkori oktatásA görkorcsolya oktatás a Városligetben, keddenként ingyenes. Szeretettel várunk Téged is és családtagjaid/barátaid is a foglalkozásainkra, de ha többször jönnél, és ha még görkorcsolyát is kölcsönöznél, akkor azt javasoljuk, hogy a társasági tagdíjunk befizetésével járulj hozzá a kölcsönzési, oktatási, szervezési költségeinkhez is pár mozijegy árával. A tagsági díjért részt vehetsz egész szezonban (és azon túl is) az oktatásainkon, kipróbálásra kikölcsönözhetsz görkorit/védőfelszerelést, tájékoztatást kapsz programjainkról és részt is vehetsz bármelyik programunkon a görkorcsolyázástól az evezésen át a síelés/sífutásig... :)
Ha nem kívánsz élni az oktatással, csak a programjainkra tartasz igényt, akkor is hozzájárulhatsz az általad megfelelőnek gondolt összeggel Társaságunk működéséhez. 18 év alattiaknak elégségesnek tartunk egy  jelképes 1-2 ezer Ft körüli tagsági díjat. Egyes tagjaink havi rendszerességgel is támogatnak minket, míg mások éves/féléves befizetéseket adnak a Társaságnak!
A Dunaguris Társasági és részvételi szabályzatról még itt is olvashatsz bővebben!
2014. március 15-től a Dunaguri Társaság civil társaságként működik, hivatalos nevén Dunaguri Görkorcsolya- és Szabadidő-sport Civil Társaság.
Társasági céljainkról itt olvashatsz részleteket.

Számlaszámunk az OTP-nél:
11773078 - 00197438

Köszönjük, ha befizetéseddel támogattad céljaink elérését!
Téged is várunk kedd esténként a Városligetbe vagy más meghirdetett helyszíneinkre tanulni, görkorcsolyázni!
Ha biztosra szeretnél menni, akkor lehetőleg előre jelezd egy pár nappal, ha igényelnél görkorcsolya oktatást. Tőlünk görkorcsolya felszerelést és védőket is kaphatsz, főleg ha előre szólsz...

Felhívás görisekhez!

GörkoriHa netán van megunt, levedlett, kinőtt görkorcsolyád ne dobd ki! Ha nem tudod a használt piacon sem eladni, akkor hozd el a Ligetbe, ajánld fel Társaságunknak, mert jól jöhet még a tanulni/kipróbálni vágyóknak ezekre a foglalkozásainkra! Néhány, oktatásban nem használt görkorcsolyát, mi is fel szoktunk ajánlani nagycsaládosoknak, szűkebb anyagi lehetőséggel rendelkezőknek, hosszabb távú kölcsönzésre. Ha már nem alkalmas görkori tanulásra sem, akkor szétszedjük cserealkatrésznek, és a legtöbb részét megpróbáljuk újra hasznosítani. Ezeket az eszközöket akár tárgyi támogatásként beszámítjuk Neked! Köszönjük szépen!


Frissítve: 2024.04.18.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com